Сьогодні в ЄС вирішать, як поетапно відмовитися від іранської нафти

Поділитися
Сьогодні в ЄС спробують домовитися щодо санкцій проти Ірану і про тривалість перехідного періоду, який дозволить найбільш залежним від іранського нафтового імпорту країнам адаптуватися до нової ситуації і знайти альтернативні джерела постачання.

У понеділок у Брюсселі відбудеться засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, центральним питанням якого буде обговорення додаткових обмежувальних заходів щодо Ірану.

Як повідомили дипломатичні джерела у Раді ЄС, 27 країн Євросоюзу домовилися 19 січня про заборону значної частини транзакцій з центральним банком Ірану, аби перешкодити фінансуванню ядерної програми країни. Це попереднє рішення мають затвердити міністри закордонних справ держав-членів ЄС.

Додаткові заходи проти Ірану пов'язують з відкриттям у країні другого центру зі збагачення урану, який викликав ще більше занепокоєння в Європі у зв'язку з імовірними військовими аспектами іранської ядерної програми.

Ці санкції не будуть охоплювати повний обсяг транзакцій іранського центробанку, допускаючи ті фінансові операції, які мають "мирне призначення". За даними європейських джерел, Німеччину хвилює повернення наданої у минулому Ірану позики у розмірі 2,6 млрд євро. Саме тому вирішено не перекривати всі транзакції з центральним банком цієї країни.

Згідно з тими ж джерелами, державам Євросоюзу не вдалося до засідання Ради ЄС на рівні голів МЗС домовитися щодо ембарго на експорт іранської нафти. Обговорення продовжиться на засіданні Ради. Розбіжності виникли з питання про тривалість перехідного періоду, який дозволить найбільш залежним від іранського нафтового імпорту країнам адаптуватися до нової ситуації і знайти альтернативні джерела постачання. Пропозиції щодо термінів різняться від трьох місяців до року. Глава уряду Італії Маріо Монті, чия країна є першим імпортером іранської нафти, висловлюється за поетапне введення ембарго.

Офіційна позиція Євросоюзу полягає в тому, щоб домогтися від Ірану надійної і довгострокової угоди, яка відновить віру міжнародного співтовариства у мирний характер іранської ядерної програми при дотриманні законних прав Ірану на мирне використання атомної енергії в рамках договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Востаннє європейські санкції стосовно Ірану було посилено 1 грудня 2011 року, коли Рада міністрів ЄС із закордонних справ прийняла рішення про збільшення на 143 організації і 37 представників режиму Тегерана списку організацій та осіб, чиї авуари та інші економічні ресурси в Європі заморожено і кому заборонено в'їзд на територію Євросоюзу. Ці заходи, згідно з постановою Ради ЄС, було "направлено проти осіб та організацій, безпосередньо пов'язаних із ядерною діяльністю Ірану у порушення резолюцій Ради Безпеки ООН". Мова йшла "про осіб чи організації, що належать до Компанії морського транспорту Ісламської Республіки Іран, які діють під її контролем або від її імені, а також про членів Корпусу вартових ісламської революції Ірану або про контрольовані ним організації".

Читайте також:

Другий американський авіаносець Abraham Lincoln увійшов у води Аравійського моря

Обама в таємному листі закликав Іран до прямих перемовин

Грищенко: Збройний конфлікт за участю Ірану катастрофічно позначиться на економіці


В Ірані заборонили вживати слово «долар»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі