Село на Буковині визнало молдавську мову регіональною

Поділитися
© hotelbelladonna.md
Депутати вирішили узаконити румунську (молдавську) мову як робочу в сільській раді, зокрема, на сесіях, однак діловодство і далі буде вестися державною мовою.

Депутати Тарасівецької сільської ради Новоселицького району Чернівецької області переважною більшістю голосів визнали на території села румунську (молдавську) мову регіональною.

Як повідомив сільський голова села Тарасівці Сергій Тігу, депутати сільради вирішили «для збереження і розвитку рідної мови переважною більшістю жителів села визнати її регіональною».

За словами Тігу, депутати вирішили узаконити румунську (молдавську) мову як робочу в сільській раді, зокрема, на сесіях, однак діловодство і далі буде вестися державною мовою.

Водночас, за словами Тігу, у депутатів виникло досить багато питань щодо введення норм закону "Про засади державної мовної політики", зокрема, як назвати мову - адже одні мешканці села вважають себе молдаванами, інші - румунами.

- У Дніпропетровську на реалізацію мовного закону гроші виділятися не будуть

«Тому записали в рішенні сесії "румунську (молдавську) мову, - підкреслив він, - для села це нічого не змінить, оскільки румуни і молдавани становлять у нас 95% населення, тому і в побуті, і в зверненнях до сільради люди спілкуються на рідній мові. Але документація ведеться тільки державною мовою».

Тігу зазначив, що в селі немає одностайності в питанні мови навчання в місцевій школі. Вона молдавська, але підручників не вистачає, і в старших класах школярі з деяких предметів мають тільки україномовні підручники. При цьому одні батьки вимагають навчання виключно на молдавській мові, інші хочуть, щоб їхні діти краще знали українську - для подальшого навчання в університетах.

Село Тарасівці стало першим селом у Чернівецькій області, яке визнало румунську (молдавську) мову регіональною. Тарасівці одне з найбільших сіл Новоселицького району, населення якого становить 5,2 тисяч людей.

Відзначимо, статус регіональної російській мові надали Одеса, Запоріжжя, Севастополь, Харків, Луганськ, Миколаїв, Дніпропетровськ і Херсон, а також Одеська, Донецька, Запорізька, Херсонська, Луганська, Харківська, Миколаївська і Дніпропетровська області.

Крім того, статус регіональної отримала угорська мова в закарпатському місті Берегово. !zn

Читайте також:

Луганськ закріпив за російською мовою статус регіональної


Табачник назвав вигоду для українських вишів від мовного закону

Колесніченко запропонував публікувати закони російською мовою

Литвин розповів, з чиєї вини він підписав «мовний закон»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі