Сенат США прийняв резолюцію по Україні з вимогою звільнити Тимошенко

Поділитися
© ZN.UA
Сенат США дав оцінку діям української влади щодо переслідування політичних опонентів і висловився проти згортання демократії і встановлення диктатури в Україні. Окремо Сенат звернувся до уряду США із закликом застосувати персональні санкції до людей, що причетні до політичних репресій.

Сенат США прийняв резолюцію щодо звільнення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко і закликав американський уряд запровадити санкції щодо українського керівництва, зокрема президента Віктора Януковича.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив народний депутат від фракції «БЮТ-Батьківщина» Остап Семерак.

«Рішення прийнято, а це означає, що Сенат США прийняв офіційно гуманітарну позицію в оцінках дій Януковича, висловився проти згортання демократії і встановлення диктатури в Україні», - повідомив депутат.

- Тимошенко: Янукович перевершив Сталіна, він будує диктатуру «Сім'ї»

За його словами, боротьба між авторами та опонентами резолюції була серйозною - «ПР і Янукович відправили в США цілу групу для блокування прийняття». Тим не менш, Сенат прийняв текст без змін.

Окремо Сенат звернувся до уряду США із закликом застосувати персональні санкції до людей, причетним до політичних репресій в Україні. «Тепер Янукович, Кірєєв і всі їх «подільники» будуть насолоджуватися видом американських пейзажів виключно переглядаючи голлівудські фільми по телевізору», - зазначив Семерак.

На сайті Демократичної партії США у Сенаті повідомляється про голосування за резолюцію. Згідно з цими даними, був схвалений текст резолюції сенатора Джеймса Інхофа із закликом звільнити Тимошенко з однією поправкою сенатора Діка Дурбіна усним голосуванням.

Як повідомляє американське видання The Hill, що висвітлює діяльність Сенату США, в суботу сенат прийняв більше 40 законопроектів і резолюцій, перш ніж закритися до листопадових виборів. Серед прийнятих Сенатом США документів значиться і резолюція, що закликає звільнити екс-прем'єра України Юлію Тимошенко. Уточнюється, що документ прийнятий з поправками.

Водночас, на офіційному сайті Сенату США відсутні згадки про рішення щодо резолюції по Україні.

Раніше комітет у закордонних справах Сенату США одноголосно прийняв цей проект резолюції від сенатора Джеймса Інхофа у співавторстві з представником більшості в Сенаті США сенатором Діком Дурбін.

Текст резолюції був оприлюднений на офіційному сайті Джеймса Інхофа. «Сенат США засуджує дії адміністрації президента Віктора Януковича, спрямовані на політично мотивований висновок колишнього прем'єра Юлії Тимошенко», - сказано в тексті резолюції.

Згідно з резолюцією, сенат США закликає адміністрацію Януковича негайно звільнити Тимошенко та інших політичних в'язнів.

Також Сенат просить Держдепартамент і Організацію з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) «надавати спільний багатосторонній дипломатичний тиск на президента Януковича, щоб звільнити Тимошенко».

Також сенат закликає Держдеп США видати заборону на видачу віз тим, «хто відповідальний за утримання Тимошенко і погане поводження з нею».

«Резолюція є доповненням до міжнародного аналізу і протестів з приводу порушень, які зараз відбуваються в Україні, підтверджуючи при цьому потужну підтримку Сенату Тимошенко і політичних в'язнів у всьому світі», - наголошується в документі. !zn

Читайте також:

Україна не збирається звільняти Тимошенко заради угоди про асоціацію з ЄС

Янукович побажав Тимошенко якнайшвидшого одужання, щоб суд вирішив, чи винна вона

Тимошенко більше не потребує стаціонарі, але поки залишиться в лікарні

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі