Сирійські повстанці пообіцяли $25 млн тому, хто видасть Башара Асада

Поділитися
Винагороду у розмірі 25 мільйонів доларів пообіцяла Сирійська вільна армія (СВА) тому, хто видасть їй президента країни Башара Асада «живим або мертвим».

Повстанська Вільна армія Сирії запропонувала винагороду в розмірі 25 мільйонів доларів за видачу «живим або мертвим» президента країни Башара Асада.

Як заявив один з командирів повстанців, в першу чергу, пропозицію про винагороду направлено до членів близького оточення сирійського президента. За його словами, обіцяні гроші готові виплатити якісь бізнесмени, які підтримують Вільну армію Сирії.

Він наводить слова одного з командирів СВА Ахмета Хіджазі. Він пояснив, що ці кошти будуть виплачені «сирійськими бізнесменами, що працюють в країні та за її межами і підтримують СВА».

Хіджазі додав, що винагорода покликана «спонукати до дії членів близького оточення Асада».

- Для Асада в Москві приготували сотні квартир. Переїзд готується найближчим часом


«Доставити Асада живим або мертвим вартує більшого, ніж 25 млн доларів. Однак ми маємо лише такі гроші», - поскаржився він.

Тим часом минулий місяць став найкривавішим з початку збройних дій в Сирії. Про це заявив спецкоординатор ООН з близькосхідного мирного процесу Роберт Серрі.

«У серпні було зареєстровано найбільше число жертв з початку конфлікту, - констатував він. - Масштаби військових дій розширилися, охопивши всі найбільші міста. Житлові квартали все частіше зазнають обстрілу з важких знарядь, а також нальотів авіації. Одночасно з цим ми спостерігаємо і більш активні дії з боку озброєної опозиції».

Ані на засіданні Радбезу, ані після нього в ході зустрічі з журналістам Серрі не став уточнювати кількість загиблих в САР минулого місяця. За оцінками ООН, тільки за останній тиждень серпня в цій країні було вбито 1600 осіб, а загальне число жертв з початку конфлікту досягло 20 тисяч.

Як заявив напередодні в Женеві глава Комісії з розслідування можливих порушень прав людини в САР Паулу Сержіу Пінейро, серйозні порушення прав людини в Сирії «збільшилися як за темпами, так і за масштабом".

«Комісія має обґрунтовані мотиви вірити в те, що за аналізований відрізок часу урядові сили і бійці «шабіха» (проурядової міліції) скоїли військові злочини, грубі порушення прав людини і злочини проти людяності», - вказав бразильський дипломат, представляючи на 21-й сесії Ради ООН з прав людини (РПЛ) усно оновлену версію доповіді.

Йдеться, як пояснив він, про «вбивства, страти, тортури, свавілля, арешти, сексуальне насильство, порушення прав людини, грабежі і руйнування цивільних об'єктів».

Як зазначив Пінейро, є вагомі підстави вважати, що озброєна опозиція здійснює «військові злочини», в тому числі страти без суду і слідства, тортури, стріляють без розбору, використовують затриманих в якості смертників для здійснення терактів, а також застосовують саморобні вибухові пристрої, які несуть загрозу для цивільних осіб.

За словами голови комісії, вона «підтвердила зростаючу присутність іноземних елементів, включаючи найманців-джихадистів у Сирії.

«Деякі з них приєднуються до антиурядових сил, інші організують власні групи і діють самостійно, - підкреслив голова комісії. - Такі елементи схиляють антиурядових бійців до переходу на більш радикальні позиції».

Нагорода за Башара Асада в ході повстання в Сирії пропонується не вперше. У травні 2012 року авторитетний саудівський релігійний діяч Алі аль-Рабіеі пообіцяв 450 тисяч доларів за вбивство сирійського президента. Коментуючи свою пропозицію, аль-Рабіеі назвав Асада «вбивцею, чиї злочини сколихнули весь світ».

Протистояння в Сирії між Башаром Асадом і його супротивниками триває з березня 2011 року. Його жертвами за цей час, згідно з підрахунками опозиції, стали більше 27 тисяч осіб.

Читайте також:

Саудівський імам призначив винагороду в півмільйона доларів за голову Башара Асада

Прем'єр Туреччини передбачив швидкий кінець режиму Асада в Сирії

Асад заявив, що Сирія поплатилася за відмову підкорятися Заходу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі