ЗМІ: Європарламент планує знову відкласти ухвалення резолюції щодо України

Поділитися
Європарламент планує знову відкласти прийняття резолюції про ситуацію в Україні. Про це у п'ятницю, 5 листопада, пише видання «Коммерсант-Украина» з посиланням на свої джерела.

Європарламент планує знову відкласти прийняття резолюції про ситуацію в Україні. Про це у п'ятницю, 5 листопада, пише видання «Коммерсант-Украина» з посиланням на свої джерела.

В офіційних коментарях ініціатори рішення говорять про технічні причини. Джерела ж стверджують, що істинні мотиви - не допустити прийняття критичної резолюції до саміту Україна-ЄС.

Резолюцію Європарламенту про ситуацію в Україні планувалося ухвалити ще у жовтні. Обговорення документа викликало палкі дебати в ЄП. Тоді завдяки зусиллям українських дипломатів і соціал-демократів, які співпрацюють із Партією регіонів, Європарламент відклав затвердження документа до завершення місцевих виборів в Україні.

Ще вчора на офіційному порядку денному на сайті ЄП повідомлялося, що голосування з українського питання відбудеться 11 листопада. До цього планувалося підготувати оновлену редакцію резолюції. Втім, у заявлені строки документ не буде прийнятий. «95%, що наступного тижня декларації не буде. 5% я залишаю, тому що політика - річ непередбачувана», - заявила Сіїрі Овіїр (Естонія), віце-голова делегації ЄП у співпраці з Україною.

Глава делегації ЄП Павло Коваль, який очолював місію Європарламенту на виборах, підтвердив цю інформацію і пояснив, що ситуація змінилася з технічних причин. Коваль тільки сьогодні залишає Україну, а звіт місії президент Європарламенту отримає лише в понеділок. «Для внесення пропозицій щодо резолюції залишається занадто мало часу. Тому політичні групи ЄП вирішили відкласти прийняття документу до наступної сесії, яка відбудеться у Страсбурзі 22-24 листопада», - заявив євродепутат.

Між тим Овіїр повідомила, що існують не тільки процедурні, але й політичні причини такого рішення: «22 листопада відбудеться саміт Україна-ЄС, після якого може виникнути необхідність прийняти нову резолюцію щодо України. Але не можемо ж ми це робити кожний (пленарний) тиждень! Краще пізніше затвердити більш повний і продуманий документ».

Джерела видання стверджують, що головною причиною, за якою відкладається прийняття резолюції, є бажання перенести її обговорення на період після саміту. Раніше передбачалося, що висновки, прийняті Європарламентом, вплинуть на підсумки саміту, тому що ЄС зобов'язаний брати до уваги позицію ЄП при формуванні зовнішньої політики. Однак цього разу євродепутати добровільно відмовилися від такого інструменту впливу.

Ініціаторами цього рішення, за інформацією, є дві групи депутатів - які співпрацюють з фракцією соціал-демократів, а також представники країн Східної Європи незалежно від фракційної приналежності. Їхня мета - не допустити провалу саміту через критику ЄП на адресу української влади.

«Звичайно, можна вже зараз заявити, що вибори були недемократичними, і вимагати політичної реакції ЄС. Це дуже зручний механізм для тих, хто не хоче зближуватися з Україною. Повірте, деякі тільки і чекають можливості «зачепитися» за цей привід, щоб зупинити або сповільнити процес євроінтеграції країни», - розповів один із співрозмовників видання. «Допомога Україні для відновлення економіки складає 600 мільйонів євро. А резолюція може віддалити можливість України скористатися цим фінансовим інструментом», - додав депутат від Латвії, соціал-демократ Олександр Мирський.

Тим часом досі залишається під питанням, наскільки критичною щодо України виявиться прийнята після саміту резолюція.

За матеріалами «Коммерсант-Украина»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі