ЗМІ: В Ірані заарештовано лідерів опозиції

Поділитися
В Ірані заарештовано лідерів опозиції Мір-Хосейн Мусаві і Мехді Каррубі. Про це в понеділок, 28 лютого, повідомляється на сайті Мусаві, передає Лента.ру.

Опозиціонери і їх подружжя знаходиться під вартою у в'язниці Ешматійех (Heshmatiyeh) в Тегерані. У повідомленні на сайті Мусаві наголошується, що точна дата переведення Мусаві і Каррубі з-під домашнього арешту у в'язницю невідома.
Водночас, за даними активістів іранської опозиції в соціальних мережах, які посилаються на сайт Мехді Каррубі, сусіди опозиціонера розповіли, що в ніч на четвер, 24 лютого, до будинку Каррубі на кілька хвилин під'їхало вісім мікроавтобусів служби безпеки, які могли відвезти колишнього спікера іранського парламенту до в'язниці.
Водночас, джерело іранського агентства FARS в судовій владі країни заявило, що Каррубі і Мусаві не були заарештовані. "Вони обидва наразі знаходяться в своїх будинках і всього лише обмежені в контактах", - заявило джерело, не уточнивши характер "обмеження".
Про те, що лідери опозиції в Ірані перебувають, фактично, під домашнім арештом, стало відомо 14 лютого. Тоді поліція заблокувала доступ до їх будинків. Дочки Мусаві неодноразово заявляли, що нічого не знають про стан справ у батька і не можуть добитися можливості побачитися з ним.
Раніше, 21 лютого, був затриманий Алі Каррубі, син Мехді Каррубі. Затримання далекого від політики Алі багато спостерігачів розцінили як спробу тиску на батька. Влада Ірану побоюються, що опозиціонери зможуть підняти повстання проти чинного в країні теократичного авторитарного режиму. влада звинуватила Каррубі і Мусаві в підбурюванні учасників масових акцій 14 лютого до насильства. Після того, як кілька лояльних владі парламентаріїв вимагали стратити опозиціонерів, влада оголосила Каррубі і Мусаві "загиблими для країни і народу" і заблокували їх помешкання.
Саме Мир-Хосейн Мусаві і Мехді Каррубі були основними лідерами акцій протесту, що охопили Іран в 2009 році після президентських виборів, на яких переміг Махмуд Ахмадінеджад. Мусаві, що балотувався, заявив тоді про свою перемогу.
Між тим, у понеділок генеральний прокурор Ірану Голам Хоссейн Мохсені Еджей (Gholam Hossein Mohseni Ejeie) попередив опозицію про намір влади не допустити масових акцій протесту 1 березня.
За матеріалами: Лента.ру
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі