Спроба створити Євразійський союз - останній шанс РФ очолити глобалізацію

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ZN.UA
Сьогоднішня запізніла спроба російської влади згадати про євразійську спадщину виглядає як остання можливість очолити рух глобалізації хоча б у себе в регіоні.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише директор Російсько-Українського інформаційного центру Олег Бондаренко.

«У той час як у решті світу давно оформилися і переоформилися центри регіонального тяжіння, пострадянський простір, зрозуміло, не без зовнішньої допомоги, продовжує розриватися внутрішніми суперечностями, - пише автор. - Держави Середньої Азії, незважаючи на зростаючу економічну взаємодію з Китаєм, політично могли лавірувати лише між Москвою і Вашингтоном. Але за період правління Обами з різних обставин американська присутність у Середній Азії значно скоротилася».

За словами О.Бондаренко, Киргизія після чергової зміни влади, Таджикистан, Казахстан - увесь регіон поступово повертається під політичну опіку Москви. Це пов’язано насамперед з фактом замкнутості Китаю в політичному плані на себе. Він може бути лідером за кількістю інвестицій в амери­кансь­ку економіку, але це зовсім не означає його впливу на політику Білого дому.

«Шанхайська організація співробітництва на найближчі кілька років залишиться максимумом інтеграційного потенціалу Пекіна, вважає експерт. - Політич­но ж Піднебесна рухається у зов­нішньостратегічному фарватері Кремля так само, як Євро­пейсь­кий Союз слідкує за думкою Вашингтона. Це особливо чітко видно на прикладі ухвалення доленосних для світової політики рішень - таких як війна в Афга­ністані, Іраку або питання визнання Косово. У всіх цих випадках Пекін як постійний член Ради Безпеки ООН солідаризувався з Москвою».

На переконання автора, Євразійський економічний союз - не експансія, а форма природного існування та елементарного виживання для народів, що проживають у регіоні, єдино можлива для збереження суверенітету і державної цілісності на початку XXI століття.

Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статті Олега Бондаренка «Зрозуміти Євразійський союз».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі