США виділили 67,5 млн доларів на створення в Україні ядерної установки

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© adriahit.com
Усі необхідні контракти щодо створення ядерної установки ще не укладені, хоча Меморандум з питань ядерної безпеки між урядом України та урядом США зобов'язував зробити це до березня 2012 року.

США в обмін на відмову України від використання високозбагаченого урану виділили 67,5 млн доларів на створення ядерної установки при Харківському фізико-технічному інституті.

Про це виданню ZN.UA повідомив доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАНУ Іван Карнаухов, який очолює проект зі створення ядерної установки.

«Деякі компоненти установки вже виготовлені і прийняті нами в розроблювачів з різних країн - Великобританії, Швейцарії, Німеччини, Росії, Китаю, України. Але більшу частину замовлень уже розміщено в нашій країні. На сьогодні американська сторона підписала контрактів на 67,5 млн. дол», - повідомив доктор фізико-математичних наук.

Однак, за словами вченого, всі необхідні контракти ще не укладені, хоча Меморандум з питань ядерної безпеки між урядом України та урядом США зобов'язував зробити це до березня 2012 року.

«Ще не підготовлені необхідні контракти на 5,5 млн. дол., оскільки ми не провели відповідних розробок, це, знову ж таки, наше упущення. Точніше, навіть не упущення, цього просто неможливо було зробити. Нам дістався надзвичайно великий обсяг робіт», - пояснив він.

За словами Карнаухова, на території розміщення майбутньої установки в даний момент завершуються будівельні роботи нульового циклу.

«Спорудження будівлі трохи відкладається і буде завершене в листопаді поточного року. Але діючий контракт на спорудження цього будинку підписано, і немає жодних сумнівів, що американці його виконають, оскільки це юридично зобов’язальний документ», - додав учений.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Тетяни Силіної «Низькозбагачений візит». !zn

Читайте також:

Янукович у Сеулі запропонував поділитися напрацюваннями продовження експлуатації ядерних енергоблоків

Бойко ігнорує видобуток урану всупереч дорученням Януковича

Україна придбала 10% акцій Міжнародного центру зі збагачення урану

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі