Країни Африки готові ввести війська у Малі для захисту країни від ісламістів

Поділитися
© veved.ru
Африканське співтовариство вже заручилося підтримкою Франції і США. Щоправда, західні держави не готові очолити майбутню операцію, але можуть надати фінансову і технічну допомогу.

Африканські країни готові направити в Малі, який став «притулком для терористичних груп», війська для відновлення порядку в регіоні, заявили представники західних держав континенту на саміті Африканського союзу в Ефіопії. У цьому рішенні їх підтримують Франція і США, але головною умовою операції самі африканці вважають санкцію ООН.

Ситуація у Малі стала першою і головною темою саміту Африканського союзу, який пройшов в Аддіс-Абебі 14 липня. Голова Комісії Союзу Жан Пінг назвав кризу в Малі серйозною загрозою для безпеки континенту. Для відновлення порядку в країні Економічне співтовариство Західної Африки (ECOWAS) готове направити військових в регіон - для цього африканським лідерам бракує офіційної позиції уряду Малі і підтримки Ради Безпеки ООН.

- Африканський Союз та ЄС відмовилися визнати незалежність держави туарегів

При отриманні схвалення з боку ООН на північ Малі ECOWAS направлять три тисячі військових. Необхідність відновлення порядку у країні визнали більшість африканських лідерів, а президент Кот-д'Івуару назвав північ Малі «притулком терористичних груп». Своє втручання африканські країни пояснюють тим, що власна армія Малі недостатньо підготовлена для боротьби з терористичною загрозою.

Африканське співтовариство вже заручилося підтримкою Франції і США. Щоправда, західні держави не готові очолити майбутню операцію, але можуть надати фінансову і технічну допомогу. Хоча африканські лідери кажуть, що Малі не впорається з ісламістами поодинці, самим військовослужбовцям блоку ECOWAS не здолати терористів без допомоги Заходу, зазначає газета.

Після військового перевороту в Малі в середині березня північ країни взяли під свій контроль різні екстремістські угрупування, зокрема, «Ансар ад-Дін» («Захисники релігії»), що тісно взаємодіє з «Аль-Каїдою» у країнах ісламського Магріба. Територія, яку вони контролюють зараз, складає дві третини території Малі. Радикали, що захопили владу, вважають, що мусульмани повинні шанувати тільки Аллаха, що дає їм право руйнувати у Тімбукту мавзолеї і давні мечеті, зведені на честь святих.

Експерти пов'язують нинішню ситуацію в Малі з громадянською війною у Лівії і смертю Муамара Каддафі. Після загибелі лідера сотні його прихильників-туарегів перейшли у Малі. Там, об'єднавшись з сепаратистами, туареги витіснили з півночі армію Малі і проголосили ніким не визнану державу Азавад, влада в якій належить «Аль-Каїді». !zn

Читайте також:

Головою Афросоюзу вперше стала жінка

У Малі об'єдналися екстремісти для створення ісламської держави

Уряд Малі очолив керівник представництва Microsoft в Африці

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі