Суд зобов'язав уряд України розрахуватися з Росією за боргами ЄЕСУ

Поділитися
© dfact.net
Господарський суд Києва зобов'язав уряд України виплатити російській стороні у справі корпорації ЄЕСУ 3 млрд 113 млн грн, не дивлячись на те, що представники української сторони вказували на закінчення строку позовної давності. Міністерство оборони РФ звернулося до суду з позовом про виплату урядом України 3 млрд 239 млн грн.

Господарський суд Києва частково задовольнив позов Міноборони РФ до Кабміну з обов'язку корпорації "Єдині енергетичні системи України", і зобов'язав уряд України виплатити російській стороні 3 млрд 113 млн 53 тис. 506 грн 26 копійок (близько $390 млн). Відповідне рішення суд оголосив у середу в Києві.

"Суд вирішив позов задовольнити частково. Позовну вимогу Міноборони РФ до Кабінету міністрів України, Держказначейство України в частині стягнення 3 млрд 113 млн 53 тис 506 гривень 26 копійок задовольнити. А в решті позовних вимог відмовити. Стягнути з держбюджету України шляхом безсуперечного списання державною казначейською службою України з будь-якого рахунку, виявленого під час виконання рішення суду на користь Міноборони РФ заборгованість 3 млрд 113 млн 53 тис 506 гривень 26 копійок. А також судовий збір в сумі 61 тис. 862 грн 74 копійки", - зачитав рішення суддя Анатолій Івченко.

Суддя підкреслив, що рішення суду набирає чинності у разі, якщо не буде подана апеляційна скарга. У разі ж розгляду такої скарги та підтвердження даного рішення суду, воно стане чинним після рішення апеляційної інстанції.

- «Батьківщина» назвала провокацією української влади судові позови з РФ за боргами ЄЕСУ

Як повідомлялося, Міністерство оборони Російської Федерації звернулося до Господарського суду Києва з позовом про виплату урядом України 3 млрд 239,450 млн грн у справі корпорації «Єдині Енергетичні системи України» (ЄЕСУ). Про це йдеться в рішенні суду від 5 вересня 2012 року, оприлюдненому в Єдиному реєстрі судових рішень. ЄЕСУ у справі фігурує в якості третьої особи на стороні відповідача.

Зазначений обов'язок, як стверджує позивач, виник наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі Юлією Тимошенко не виконала гарантовану урядом України на чолі з Павлом Лазаренком угоду 1997 року про постачання корпорацією ЄЕСУ продукції для потреб російського оборонного відомства.

Представник же корпорації ЄЕСУ Олександр Ковальчук у суді заявив, що листи Лазаренка юридично не є державними гарантіями, а ЄЕСУ виконати постачання в повному обсязі завадив тиск з боку державних органів України.

Представники уряду України на засіданні суду вказували на закінчення терміну позовної давності, а також стверджували, що ніяких держгарантій за зобов'язаннями ЄЕСУ не було.

Київський райсуд Харкова зараз розглядає справу за обвинуваченням екс-прем'єра, лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко у махінаціях в рамках корпорації ЄЕСУ, якою вона свого часу керувала.

Прокуратура заявила позов про відшкодування екс-прем'єром України Тимошенко збитку в 19,5 млн грн у справі ЄЕСУ. Генпрокурор Віктор Пшонка стверджує, що кримінальна справа проти Тимошенко щодо корпорації ЄЕСУ була незаконна закрита в 2005 році під тиском колишнього на той час президента країни Віктора Ющенка відразу після призначення Тимошенко главою уряду.

В Об'єднаної опозиції "Батьківщина" вважають повідомлення про борги корпорації ЄЕСУ перед Міноборони РФ спробою влади напередодні виборів очорнити ім'я Тимошенко. !zn

Читайте також:

Кабмін попросив суд відхилити претензії Росії щодо виплати боргів ЄЕСУ

Мін'юст спробує «повісити» борг ЄЕСУ на Тимошенко

Росія через суд вимагала від України більше 3 мільярдів боргів ЄЕСУ

Тимошенко знову відмовилася від участі в судовому засіданні у справі ЄЕСУ

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі