Табачник закликав націоналістів брати приклад з комуністів

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Дмитро Табачник вважає, що сучасні націоналісти повинні засудити злочини своїх попередників, і назвав протистояння 1940-1950-х років громадянською війною.

Українські націоналісти повинні визнати історичні помилки власних героїв і покаятися за них. Про це заявив міністр освіти Дмитро Табачник в ефірі програми "Велика політика" на телеканалі "Інтер".

"Українська ідентичність не формується подвійною мораллю", - зазначив він. Табачник привів у приклад радянських комуністів, які партійними рішеннями після завершення епохи Сталіна засудили "дурості і злочини своїх у 1956 році".

"Я не бачив жодного націоналіста, який би засудив злочини своїх попередників. Я говорю про те, що якщо комуністи почали свій шлях очищення, хоч і не пройшли його до кінця, то ви його навіть не починали", - звернувся Табачник до націоналістів.

- ВО «Свобода» у день 70-річчя створення УПА проведе в Києві Марш боротьби

Табачник також переконаний, що Організація українських націоналістів Степана Бандери фінансувалася нацистами, а Українська повстанська армія отримувала зброю з Німеччини. "80 тисяч людей, які взяли зброю, селян Західної України - це і є громадянська війна", - підкреслив чиновник.

За словами чиновника, жертвами "бандерівців" стали 16 тисяч мирних людей. Разом з тим, Табачник не вважає термін ОУН-УПА коректним, хоча і активно використовує його.

На питання, чи буде він ставити знак рівності між ОУН і УПА, міністр відповів: "Ні, безумовно". На його думку, ОУН фінансувалася нацистами і своїми офіційними документами солідаризувалася з тодішнім німецьким ладом. А забезпечення зброєю УПА здійснювали сили Вермахту. Табачнику опонували практично всі присутні в студії політики, історики та журналісти. "Степан Андрійович писав, що треба різати жидів і ляхів", - підкреслив Табачник у розмові про Бандеру і запевнив, що документально підтверджено: в історії УПА не було боїв з німцями.

- Міносвіти заборонило львівським педагогам використовувати підручники про Голодомор і УПА

На прохання процитувати таке твердження або принаймні вказати на документ, Табачник відповів, що у нього є професійна довідка про діяльність ОУН-УПА, де вказано, що німецькими архівами не було підтверджено втрат від діяльності українських націоналістів.

У відповідь на зауваження, а не вловлює він, як доктор історичних наук, різниці між поняттями "не вступали в бій" і "немає підтверджень втрат", Табачник відповів: "Я вловлюю те, що ви весь час маніпулюєте свідомістю". "Західні демократичні держави поставляли зброю партизанам в рухи опору багатьох країн Європи, які не мали контактів ні з однією структурою влади гітлерівського Рейху. Іншим вони не постачали. Чому вони не постачали сюди? А тому, що чітко розуміли: ніякої збройної боротьби до приходу Червоної армії ні з ким ОУН-УПА не проводила", - зазначив чиновник.

Як відомо, 14 жовтня 2012 року в 70-ту річницю УПА Всеукраїнське об'єднання «Свобода» проведе Марш боротьби в Києві. !zn

Читайте також:

Регіонали призначили Табачника VIP-агітатором (ФОТО)


На Львівщині активістам «Свободи» не дають автобуси, щоб приїхати до Києва на марш УПА


Об'єднана опозиція проведе з'їзд 14 жовтня

«Свобода» не буде знімати своїх кандидатів на користь «УДАРу»


В Івано-Франківську СБУ затримала голову фракції «Свобода» (ФОТО)

Тягнибок закликав людей вийти в ніч після виборів під виборчі комісії

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі