«Технічні» партії продають квоти у виборчкомах за мільйон доларів

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
У парламентських виборах-2012 беруть участь представники 87 партій, при цьому за списками - тільки 22. За оцінками DT.UA, ознаками технічних володіють не менше 40 партій.

«Технічні» партії, яким пощастило при жеребкуванні в ЦВК з формування окружкомів, продають свої квоти в ОВК по всій країні. Вартість такої операції, за даними DT.UA, сягає мільйона доларів.

На жаргоні тих, хто купує-продає, квотні місця від однієї партії до ОВК називаються «гілка». Але продається тільки квота і тимчасово - друк. Люди, чиї документи, були подані при реєстрації і жеребкуванню, потім змінюються на довірених і перевірених.
Як відомо, у парламентських виборах-2012 беруть участь представники 87 партій, при цьому за списками - тільки 22. За оцінками DT.UA, ознаками технічних володіють не менше 40 партій, ще п'ять можна назвати індивідуально-технічними - вони «ведуть» кілька, а то й одного більш-менш відомого кандидата-мажоритарника або є чисто регіональними (в сенсі географії) проектами.
Подібні проекти нарівні з парламентськими партіями отримали квоту на присутність у всіх 225 ОВК. За квотним принципом їм дісталися і по 12-13 посад голів комісій, їх заступників та секретарів.
Зокрема, Християнсько-демократична партія України (створена 20 років тому нинішнім регіоналом Віталієм Журавським): списку немає, три мажоритарника - 218 членів ОВК.
Всеукраїнське політоб'єднання «Єдина родина» («партія Ржавського») виставила єдиного кандидата - підприємця з Євпаторії - і забезпечила собі «гілку» в 212 членів окружкомів.
Партія «Молодь до влади». Один мажоритарник - лідер партії - забезпечив 223 члена ОВК.
А деякі політичні сили, що мають ознаки «технічних», підійшли до справи партійного будівництва грунтовно, використавши «підручний матеріал».
Список партії «Зелена планета» представлений великою кількістю бюджетників на чолі з головою Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Сергієм Орєховим. Там же присутній його перший заступник Соколова та ще півтора десятка співробітників і керівників з центрального апарату та регіональних управлінь Госпотребінспекціі, яка підпорядкована Міністерству економіки і торгівлі.
У структурі відомства є держпідприємства і різні серйозні інститути, співробітники яких, включаючи гендиректорів та їх заступників, масово не тільки вступили в партію, але й були удостоєні масового представництва в її виборчому списку. Більше інших ідеї «Зеленої планети» оволоділи співробітниками ДП «Укрметртестстандарт». У списку партії з 225 чоловік присутні 86 співробітників цього держпідприємства.
Крім того, при Мінекономіки є ще й «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості». І він представлений в партійному списку 40 співробітниками різного рангу і посади. Відзначимо, що «Зелена планета» виграла жеребкування та має свою «гілку» в 225 членів ОВК.
Подробиці читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Валентини Самар «Високоприбуткові «технічки». !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі