Телеканали стали замовчувати у десять разів більше важливих тем

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Українські медіа-організації констатують погіршення стану свободи слова у країні у 2011 році. Про це заявила представник Міжнародної організації «Репортери без кордонів» в Україні Оксана Романюк.

Вона повідомила, що переважна більшість медіа-організацій України підсумувала стан свободи слова в Україні у 2011 році, і виступила зі спільною заявою.

О.Романюк зауважила, що за даними українських журналістських організацій, зросла кількість нападів на журналістів: у 2010 році був 21 такий випадок, у 2011 - 24. "Відповідно, у 2010-му постраждали 25 журналістів, у 2011-му - вже 35. І це не кажучи про масове побиття журналістів у Печерському суді, де постраждали більше 30 журналістів", - сказала О.Романюк.

Вагомим чинниками погіршення стану свободи слова в Україні вона назвала зростання кількості випадків цензури і появу ознак вертикальної цензури "вперше з часів Леоніда Кучми в Україні". А також справа про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, "яка повністю закрита для суспільства, незважаючи на значний суспільний інтерес, як в Україні, так і за кордоном", і закриття справи екс-президента України Леоніда Кучми "на основі законодавчих формальностей, що також свідчить про відсутність реальної політичної волі для того, щоб розслідувати цю справу і для того, щоб знайти і встановити замовників вбивства Гонгадзе".

Серед інших негативних чинників О.Романюк назвала проведення конкурсу на виділення частот у цифровому мультиплексі, "в результаті якого більшість регіональних мовників було поставлено за межу існування. Через кілька років вони можуть взагалі зникнути з ефіру".

Окрім того, О.Романюк виділила і позитивні тенденції 2011 року. Зокрема, консолідацію журналістського співтовариства. "Цього року 8 українських медіа-організацій підписали меморандум про створення Української Медіа-асоціації", - сказала вона, зауваживши, що цього року почала відроджуватися незалежна медіа-профспілка України.

Інші позитивні події, які назвали журналістські організації, - це набуття чинності закону про доступ до публічної інформації та змін до закону про інформацію. "Третій позитивний момент - це те, що почався системний діалог із владою", - сказала О.Романюк.

За її словами, всі ці позитивні тенденції закладають основу для того, щоб поліпшувати свободу слова в Україні в наступному році.

У свою чергу, голова Інституту масової інформації Вікторія Сюмар зазначила тенденцію до зростання кількості випадків тиску на різні видання, зокрема регіональні.

"На жаль, посилюється тенденція, яку можна назвати загальносвітовою, однак в Україні вона є особливо критичною: закриття і конфлікти у друкованих ЗМІ», - сказала В.Сюмар.

Шеф-редактор проекту "Телекритика" Наталія Лігачова повідомила, що "Телекритика" проводила моніторинг теленовин протягом 2009-2011 років. За її словами, порівняно з 2009 роком, зараз різко погіршилася якість новин.

"Експерти "Телекритики" зафіксували системні порушення стандартів балансу думок, відділення фактів від коментарів та повноти інформації", - повідомила Н.Лігачова, зазначивши, що саме ці три стандарти порушуються найчастіше.

Також вона зауважила, що відсутність повноти подання фактів є основним методом маніпуляції в новинах. "Зараз мова йде вже про те, що маніпуляції відбуваються не тільки із звуковим рядом, зі словесним, телеканали дозволяють собі цензурувати навіть відеоряд", - сказала Н.Лігачова.

Згідно з результатами моніторингу, станом на липень 2010 року, в середньому кожен канал замовчував 56 суспільно важливих тем. У вересні 2011 року таких тем на кожен канал доводилося вже 456 - повідомила Н.Лігачова, і помітила, що замовчуються теми не тільки політичного характеру, а й економічного.

Також вона констатувала погіршення якості політичних ток-шоу. "Глядач не отримує з наших телеканалів збалансованої, повної інформації про те, що відбувається у країні", - констатувала вона.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі