Тернопільська облрада оголосила закон про мови "поза законом"

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Депутати Тернопільської облради прийшли до висновку, що поділ на державні і регіональні мови - це основа для федералізації України та руйнування державності.

Депутати Тернопільської облради майже одноголосно прийняли рішення визнати закон «Про засади державної мовної політики» таким, що не має на території Тернопільщини ніяких правових наслідків, тобто не чинним.

Як повідомив кореспондент ZN.UA, депутати вважають, що його було прийнято з порушенням ст.10 Конституції України, де чітко вказано, що «державною мовою є українська».

«Поділ на державні і регіональні мови - це основа для федералізації України та руйнування нашої державності», - заявив голова комісії облради з питань законності Леонід Бицюра.

- У Партії регіонів не хочуть підвищувати статус жодної мови, окрім російської

Обласні депутати закликали суддів Конституційного суду, «якщо в них залишилася хоча б крапля людської совісті», визнати даний закон неконституційним.

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада прийняла в цілому закон про мови авторства регіоналів Вадима Колесниченка та Сергія Ківалова. 8 серпня Віктор Янукович підписав закон про основи державної мовної політики. Закон зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин в регіонах, де їх чисельність перевищує 10%.

У східних і південних областях України місцеві органи влади вжили ряд кроків з реалізації положень закону.

13 серпня Одеська міська, а 15 серпня - Одеська обласна рада надали російській мові статус регіональної. Також Краснолуцька міська рада Луганської області вирішила дублювати тексти в офіційних документах російською мовою поряд з українською.

16 серпня в Запорізькій області російська мова стала регіональною згідно з рішенням Запорізької обласної ради. Севастопольська міськрада 16 серпня також прийняв рішення про надання російській мові статусу регіональної.

15 серпня Верховна Рада Криму доручила Раді міністрів до 10 жовтня підготувати і внести на розгляд кримського парламенту пропозиції щодо реалізації в регіоні закону «Про основи державної мовної політики». !zn

Читайте також:

Російська мова отримала статус регіональної в Запорізькій області

Одеса надала російській мові статус регіональної

В кримському парламенті виступили проти регіонального статусу для української мови

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі