Тимошенко не може бути помилувано, - експерт

Поділитися
© ZN.UA
Чинне законодавство не залишає Юлії Тимошенко шансу на помилування, оскільки злочин, за який засуджено екс-прем'єра, належить до категорії тяжких.

Згідно з чинним законодавством засуджену екс-прем'єрку Юлію Тимошенко не може бути помилувано.

Про це повідомив керівник Служби з питань помилування секретаріату президента у 2005-2010 роках Віктор Моісеєнко.

Він пояснив, що питання про помилування може бути розглянуто президентом після проходження справи всіх судових інстанцій (перша інстанція, апеляція, касація).

Однак, як зазначає Моісеєнко, ключовим «процесуальним критерієм для застосування помилування є ступінь тяжкості здійсненого злочину». Згідно з частиною 3 статті 365 Кримінального кодексу, за якою засуджено Тимошенко, злочин належить до категорії тяжких.

«У 6-му пункті Положення про порядок здійснення помилування, затвердженого президентським указом від 16 вересня 2010 року №902/2010, йдеться, що «клопотання про помилування...засуджених за тяжкі злочини...можуть бути задоволені лише за наявності обставин, які потребують особливо гуманного ставлення», - підкреслив Моісеєнко.

Разом з тим, категорія «особливо гуманного ставлення» не має конкретного визначення, і має оцінний характер, пише експерт.

«У нашій практиці прикладами особливо гуманного ставлення до засуджених були наявність шести неповнолітніх дітей, а дружина зникла, ампутація ноги, невиліковна хвороба тощо», - зазначив він.

Втім, у справі Тимошенко таких підстав немає. До того ж, зазначив Моісеєнко, згідно з чинним законодавством, клопотання про помилування може бути подано тільки засудженим.

Як відомо, Юлія Тимошенко неодноразово заявляла, що не буде просити президента Віктора Януковича про помилування.

Однак Янукович вважає питання про помилування Тимошенко актуальним. «Процедура помилування також передбачена у законодавстві. І я вам хочу сказати, якщо ця процедура буде, а вона починається з заяви засудженої людини, звернення до президента, у президента є комісія, яка розглядає це помилування. І я переконаний, що за Конституцією ми повинні розглянути це питання і прийняти рішення. Тоді це питання буде до мене», - сказав він в одному з інтерв'ю. !zn

Читайте також:

Тимошенко про вирок Луценка: Ми готові платити своєю свободою за звільнення країни від Януковича

Тимошенко з Клінтоном і Колем потрапила до списку номінантів на «Нобеля»

Янукович сподівається на прохання Тимошенко про помилування

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі