Тимошенко попросила Мін'юст США розслідувати корупцію української влади й американських юристів

Поділитися
© НБН
Тимошенко просить Міністерство юстиції США оцінити дії юристів американської юридичної компанії Skadden на предмет можливої ​​корупції при оплаті владою України роботи компанії за оцінку її справи.

Екс-прем'єр України Юлія Тимошенко просить міністра юстиції США-генпрокурора Сполучених Штатів Америки провести перевірку щодо фінансування проведення звіту американської фірми Skadden, яка зробила висновок про те, що у "справі Тимошенко" немає політичного підґрунтя.

"Юлія Володимирівна просить провести перевірку ... Ми подали офіційну юридичну заяву з приводу проведення перевірок порушення законодавства Сполучених Штатів Америки, і ми очікуємо абсолютно офіційної нормальної реакції", - сказав захисник екс-прем'єра Сергій Власенко 27 грудня на брифінгу в Києві.

Він підкреслив, що подібне звернення є "звичайною заявою про перевірку злочинних дій". Власенко зазначив, що оскільки такі дії здійснювалися на території США, відповідно Тимошенко і її захист звертається до міністра юстиції - генпрокурора США.

Захисник екс-прем'єра також висловив переконання, що якщо пройде перевірка і буде достатньо підстав для відповідного реагування в рамках закону, то міністр юстиції США передасть ці документи до відповідного підрозділу, можливо, до ФБР, і тоді цей відповідний підрозділ буде проводити офіційне розслідування як справи, пов'язаної з корупційною діяльністю.

Власенко звернув увагу на те, що корупційна складова, зокрема, полягає в тому, що Україна не проводила тендер на проведення такої перевірки та компанія Skadden була обрана без конкурсу.

Також захисник зазначив, що зі слів міністра юстиції України Олександра Лавриновича, держава заплатила за проведення такої перевірки менше 100 тис. грн, що не вимагає проведення тендера.

У зв'язку з цим Власенко висловив здивування тим, що така маленька сума була заплачена відомій американській компанії, і висловив припущення, що "хтось заплатив решту".

"Ми хочемо дізнатися, хто реальний замовник цього звіту", - сказав він.

Захисник підкреслив, що цей звіт був проведений "некоректним способом у змові з юристами компанії, яких залучили у корупційний спосіб здійснювати роботу для українського уряду".

"Мова у першу чергу йде про міністра юстиції України Олександра Лавриновича. У нас є вже один невиїзний перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін ... Я думаю, що наступним буде Лавринович. Якщо пан міністр думає, що він буде впроваджувати корупційні схеми і не нести за це відповідальність, він помиляється", - зазначив Власенко.

За його словами, абсолютно очевидним є "нечесне фінансування цієї роботи".

"На жаль, ми не отримали жодної відповіді від юристів Skadden, окрім того, що політика оплат і фінансових відносин з клієнтами є конфіденційною", - підкреслив захисник.

С.Власенко наголосив, що Тимошенко отримає відповідь за результатами перевірки американською стороною.

У Мін'юсті пояснили, що «газова справа" Тимошенко викликала інтерес і увагу міжнародного співтовариства, яка зосереджувалася на претензії екс-прем'єра щодо політичної мотивації справи і порушень її прав, тому міністерство звернулося з проханням до провідної міжнародної юридичної фірмі провести дослідження цієї справи з урахуванням всіх правових документів та думок усіх сторін.

За інформацією прес-служби Мін'юсту, у звіті "Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP» показано, як Ю.Тимошенко перевищила свої повноваження і скоїла злочин:

1) підготувала директиви, в яких викладались умови, про які вона домовилась з прем’єр-міністром Російської Федерації;

2) дала доручення керівнику НАК «Нафтогаз України" підписати угоду з «Газпромом» без її схвалення Кабінетом міністрів України, погрожуючи звільнити його в разі відмови підписати зазначену угоду;

3) ввела в оману керівника НАК «Нафтогаз України», надавши йому офіційний документ з її підписом й печаткою Кабінету міністрів України, не зважаючи на те, що Кабінет міністрів України не затверджував цей документ під назвою «директиви».

«Навіть у випадках, коли доповідь "Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP» ставить під сумнів деякі процесуальні рішення суду, зазначається, що ці рішення приймалися з урахуванням дій підсудної, спрямованих на перешкоджання або зупинку роботи суду», - йдеться у повідомленні.

«Суд прийшов до висновку, що дії Тимошенко спричинили суттєву шкоду, оскільки громадяни України, внаслідок укладеного договору, платять найвищу ціну за газ у Європі. У цьому сенсі, кожен громадянин України є жертвою цього злочину», - підкреслює Мін'юст.

Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 року засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Екс-прем'єр відбуває покарання у Качанівській виправній колонії у Харкові. !zn

Читайте також:

Американські юристи не знайшли доказів політичної мотивації у вироку Тимошенко

Американські юристи візьмуть з Мін'юсту $ 12 тис. за справу Тимошенко, «щоб на квитки вистачило»

Мін'юст найняв проти Тимошенко американських юристів, що захищали Солженіцина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі