У Європі вітають переобрання Обами на другий термін

Поділитися
© Pete Souza, whitehouse.gov
Перемога Барака Обами на президентських виборах у США - це хороша новина для Європи та трансатлантичних відносин, вважають європейські аналітики. Ромні був би для Європи вельми непередбачуваним.

Барак Обама, як і сподівалася переважна більшість жителів Старого Світу, обраний президентом США на другий термін. Хорошою новиною його перемогу називають і європейські аналітики.

«У тому, що стосується внутрішньополітичних і соціальних питань, Обама набагато ближчий до європейському мейнстріму, ніж Ромні, - вказує політолог з університету в Констанці Маріус Буземайер. - Про це свідчать усі опитування громадської думки в Європі».

«Для Європи перемога Обами означає збереження передбачуваності, - додає Хайнц Гертнер з Австрійського інституту світової політики у Відні. - Ромні був би для Європи вельми непередбачуваним, оскільки він неодноразово змінював свою позицію щодо глобальних світових проблем».

- У світі хотіли б бачити президентом США Обаму, а не Ромні: опитування Бі-бі-сі

Що ж стосується Обами, то, на думку Вінсента Мішель з університету Science Po у Ліоні, після перемоги на виборах у нього немає причини міняти свою європейську політику. «Щоправда, з іншого боку, - зауважує він, - президент США може вимагати від європейців докласти великих зусиль, спрямованих на господарський підйом у Європі, оскільки від поліпшення становища в європейській економіці залежить і оздоровлення американської».

Мова може піти і не тільки про економіку. Не виключено, вважають експерти, що переобрана адміністрація Обами буде наполягати на більш діяльній ролі Європи як союзниці США на світовій арені. В якості прикладів Гертнер називає узгодження дій щодо припинення громадянської війни в Сирії і пошук шляхів спільного подолання конфлікту навколо іранської ядерної програми. Але і при вирішенні проблеми, яку європейці приймають особливо близько до серця, Обама має право розраховувати на трансатлантичну допомогу - в тому випадку, якщо він знову внесе до політичного порядку денного тему захисту клімату та охорони природи.

Незважаючи на посилену увагу, яке Вашингтон приділяє останнім часом Азії, Європа, вважають аналітики, залишається найважливішим і найбільш надійним партнером Сполучених Штатів. «Я думаю, що значення тези про так звану переорієнтацію США на Азіатсько-Тихоокеанський регіон неабияк перебільшено, - заявив Мішель. - Адже не можна ж говорити про те, що США кинули Європу напризволяще або про охолодження трансатлантичних відносин».

Просто Америці доводитися піклуватися про більш нагальні, ніж Європа, проблеми. Економічна криза в Європі хоч і викликає заклопотаність Вашингтона, але не йде ні в яке порівняння з іранською ядерною програмою або іншими глобальними викликами часу.

Разом з тим аналітики підкреслюють, що Європі не слід сподіватися на незмінну стійкість трансатлантичного партнерства. По-перше, тому, що і надалі США будуть приділяти головну увагу іншим регіонам світу, а, по-друге, в Обами - на відміну від його попередників на посту президента - немає жодних особистих зв'язків з Європою.

Це, однак, не змінює того факту, що на виборах у США перемогу здобув більш оптимальний для Європи кандидат. «Це був дуже хороший для Європи вотум, - підкреслює Хайнц Гертнер. - Якби президентом став Ромні, то в Європі почався б такий самий розкол, як це було за часів Джорджа Буша». Політика Ромні щодо Китаю, Росії, країн Середнього Сходу роз'єднала б європейців, що, за словами аналітика, «обернулося б катастрофою для Європи». !zn

Читайте також:

Перемога Обами спричинила зниження курсу долара

Мітт Ромні визнав поразку на виборах президента США

Обама пообіцяв Америці настання кращих часів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі