У Лутковської попросили Януковича ветувати закон про біометричні паспорти

Поділитися
© 66.ru
Експерти переконані, що прийнятий закон посягає на право людини на приватність шляхом обробки надмірної кількості персональних даних без визначення правомірної мети такої обробки, що суперечить основним документам Ради Європи та Європейського Союзу щодо захисту персональних даних.

Експертна рада при представникові Уповноваженого з прав людини закликає президента Віктора Януковича ветувати законопроект, що передбачає введення біометричних паспортів.

Про це йдеться у відповідному зверненні до президента, повідомляється на офіційному сайті омбудсмена Валерії Лутковської.

На думку експертів, положення закону не відповідають Конституції, суперечать міжнародно-правовим зобов'язанням України та порушують права людини.

Експерти переконані, що прийнятий закон посягає на право людини на приватність шляхом обробки надмірної кількості персональних даних без визначення правомірної мети такої обробки, що суперечить основним документам Ради Європи та Європейського Союзу щодо захисту персональних даних.

Набуття чинності цього Закону може призвести до грубих порушень прав і свобод людини.

Члени Експертної ради дійшли висновку, що Закон необхідно ветувати, адже його доопрацювання – неможливе, оскільки власне його концепція та головні положення суперечать основоположним принципам захисту персональних даних.

Зокрема, закон суперечить вимогам Конвенції про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних, Директиви ЄС 95/46 щодо зазначення мети збору персональних даних; порушує право на приватність, створюючи небезпеку тотального контролю над особистістю.

- Грицак схиляє Януковича до паспортної афери?

Також деякі положення закону суперечать Податковому кодексу.

Як відомо, 2 жовтня Рада схвалила закон, що передбачає введення біометричних паспортів.

Автором закону є народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак. Раніше аналогічний закон (реєстр. № 8507) його ж авторства, вдалося провести через Раду, але його згодом ветував Янукович.

У Мін'юсті з приводу цього законопроекту заявляли, що «безальтернативна технологія виготовлення документів» підсилює монополію концерну ЄДАПС, і тих, хто виступив проти законопроекту. Адже в разі прийняття, закон дозволив би приватній структурі ЄДАПС в найближчі роки отримати з кишень українців 60 млрд грн. !zn


Читайте також:

Верховна Рада ввела в Україні електронні паспорти


МВС знову замовило у ЄДАПСу паспортів на 100 млн грн

З біометричним паспортом українці зможуть їздити до Європи без віз

Кабмін затвердив новий законопроект Лавриновича про біопаспорти

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі