У регіоні ОБСЄ не повинно бути політичних ув'язнених, - резолюція по Україні

Поділитися
ОБСЄ в резолюції щодо України закликає забезпечити незалежність і прозорість судових органів, звернути увагу влади на те, що в регіоні ОБСЄ не повинно бути політичних ув'язнених, а також гарантувати медичне обслуговування колишніх чиновників, які зараз перебувають у в'язниці.
Комітет Парламентської асамблеї ОБСЄ з демократії, прав людини і гуманітарних питань у рамках щорічної сесії парламентської організації обговорив справу ув'язненого екс-прем'єра України Юлії Тимошенко.
Доповідачем з цього питання виступив Коскун Коруз (Нідерланди), який за день до щорічної сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ (4 липня) відвідав Тимошенко в харківській лікарні, повідомив офіційний сайт Тімошнеко.
Тимошенко і Коруз майже 2 години обговорювали тему проведення в Україні незалежної судової та пенітенціарної реформи. "У мене є позитивне відчуття щодо кримінально-процесуальних змін, але одночасно я серйозно стурбований справою проти Юлії Тимошенко. Ця справа має бути прозорішою", - підкреслив Коруз.
Нагадаємо, з 5 по 9 липня в Монако проходить щорічна сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ "ОБСЄ: Регіон змін". На сесії планується прийняти резолюцію щодо майбутнього головування України в ОБСЄ.
Представник Італії Маттео Мекаччі, який є основним автором резолюції по Україні, вважає за необхідне звернути увагу влади України на те, що в регіоні ОБСЄ не повинно бути політичних ув'язнених. "ОБСЄ закликає Україну забезпечити функціональність, незалежність і прозорість судових органів шляхом виконання зобов'язань ОБСЄ, зокрема, ефективного права на справедливий суд і дотримання принципу рівності сторін при розгляді кримінальних справ", - йдеться в проекті резолюції.
Крім того, в проекті резолюції підкреслюється необхідність зміцнення інституту Омбудсмена та забезпечення перебування на цій посаді "особи, який має відповідний досвід у галузі прав людини".
"ОБСЄ відзначає, що країна, яка головує в ОБСЄ, несе особливу відповідальність, оскільки повинна подавати гідний приклад у справі виконання цих зобов'язань", - підкреслюється в проекті документа.
Організація вважає, що Україна повинна вирішити всі питання щодо верховенства закону до початку виконання своїх функцій як голови ОБСЄ. Мова йде, зокрема, про необхідність змін Конституції і кримінального законодавства, зокрема, перегляду статей 364 і 365, про реформування прокуратури шляхом передачі її деяких функцій іншим відповідним установам.
"ПА ОБСЄ настійно закликає владу України без будь-яких попередніх умов забезпечити здоров'я і гарантувати медичне обслуговування колишніх чиновників, які зараз перебувають у в'язниці, - Юрія Луценка, Валерія Іващенка та Юлії Тимошенко, а за необхідності дозволити лікування незалежними лікарями за межами в'язниць", - наголошується в проекті резолюції.
Парламентська організація також "закликає владу України дозволити доступ ОБСЄ до Тимошенко та інших ув'язнених колишніх чиновників". !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі