У Центрвиборчкомі чекають не більше 15 партій по багатомандатному округу

Поділитися
© pc-center.com.ua
По багатомандатному округу у ЦВК очікують не більше 15 партій, а по мажоритарці допускають балотування і 30 кандидатів на місце.

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера прогнозує, що по багатомандатному округу на виборах до Верховної Ради будуть балотуватися менше 15 партій, а по «мажоритарці» - може бути і 30 кандидатів на одне місце в окрузі.

Зокрема, говорячи про учасників виборів, він спростував інформацію Партії регіонів, що саме вони першими зареєстрували у ЦВК партійний список. За словами Магери, «першими були комуністи. А до них - тільки самовисуванці. Потім вже список кандидатів по багатомандатному державному округу принесли Партія регіонів і ВО «Батьківщина». Четвертими - «УДАР». Ще чекаємо списки від «Свободи» і «України - Вперед!». Ну і від «Нашої України». Можливо, ще кілька партій ... Я прогнозував, що по загальнонаціональному округу буде до 15 партій, а вийде ще менше. І це добре. Виборцям легше буде. А у кого який номер буде на виборах, вирішить жеребкування. Так що перший, другий, третій - не важливо».

На запитання, з чим пов'язане зменшення охочих балотуватися по загальнонаціональному округу, заступник голови ЦВК роз'яснив: «Все дуже просто. Раніше чому багато партій було? Тому що право на внесення кандидатур до складу окружних комісій мали тільки ті партії, які балотуються по багатомандатному округу. А тепер будь-яка партія, що висуває навіть одного кандидата по мажоритарному округу, має право бути присутньою у всіх 225 окружних комісіях і 34 тисячах дільничних. Тому немає сенсу витрачати більше 2 млн грн і йти по загальнонаціональному округу. Адже більшість партій в Україні - технічні, створені у тому числі для заробляння на продажу своїх місць у комісіях».

- У Центрвиборчкомі назвали марною відеофіксацію виборів

Магера розповів, як будуть виглядати бюлетені цього разу: «У кожного виборця, окрім закордонних дільниць, їх буде два. Перший - це бюлетень для багатомандатного округу, другий - для окружного. По кожному мажоритарному округу буде затверджений свій, окремий бюлетень».

При цьому він не виключив, що «може бути і 30 кандидатів на одне місце в окрузі. Тим більше, що для перемоги «мажоритарникам» досить мінімальної більшості. А це не зовсім правильно. Потрібна мажоритарна система абсолютної більшості. Тобто, якщо нікому не вдалося з першої спроби отримати більше 50% голосів, то проводиться повторне голосування між двома кандидатами, які набрали найбільшу кількість голосів».

Він також зазначив, що ЦВК вже розподілив кураторство над партіями: «Мені дісталися партія Віталія Кличка «УДАР» і УНП. Заступнику голови ЦВК Жанні Усенко-Чорній - «Батьківщина», Михайлу Охендовському - Партія регіонів, Тамарі Астаховій - «Україна Вперед», Валерію Шелудьку - «Свобода» і Народний рух, Юрію Донченку - КПУ, Олександру Чупахіну - «Єдиний центр».

Парламентські вибори в Україні заплановано на 28 жовтня 2012 року. !zn

Читайте також:

У Центрвиборчкомі назвали марною відеофіксацію виборів

Центрвиборчком ухвалить рішення стосовно Тимошенко і Луценка після надходження документів

В Україні стартувала парламентська виборча кампанія

Тимошенко очолила партійний список Об'єднаної опозиції

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі