У Януковича планують модернізувати Конституцію в два етапи

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
На першому етапі будуть проведені реформи правосуддя, місцевого самоврядування та правоохоронної системи. Другий може бути орієнтований на комплексне оновлення Конституції України.

Виходячи з рекомендацій Венеціанської комісії та інших органів Ради Європи, майбутній конституційний процес в Україні може бути організований у два етапи.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише Марина Ставнійчук - радник президента України, керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації президента України.

За її словами, більшість юристів прийшли до висновку, що повернення до Конституції 1996 року не дасть відповіді на основні проблеми української демократії, оскільки була тільки реанімована (з певними змінами) модель влади, що існувала протягом 1996-2006 рр.

«Водночас це сприяло вирішенню питання стабільності та керованості в державі. Однак я стою на позиції, що такий варіант розвитку був і залишається ресурсом обмеженого часу1. Крім того, певні проблеми порядку внесення змін до Конституції України у 2004 році, а також повернення до Основного Закону в редакції 1996 року шляхом ухвалення рішення Конституційним судом України тільки посилили проблему демократичної легітимності влади у всіх її аспектах», - пише радник президента.

Як зазначила Ставнійчук, існуюча ситуація потребує зваженого аналізу застосування чинної Конституції та попередніх змін, проведення змістовного обговорення можливих варіантів модернізації Основного Закону України.

«Хоча вже сьогодні, виходячи з рекомендацій Венеціанської комісії та інших органів Ради Європи, очевидно, що майбутній конституційний процес може бути організований у два етапи. Перший - пов’язаний з напрацюванням конституційних ініціатив якісного поліпшення реформи правосуддя та реформи правоохоронної сфери, проведення реформи місцевого самоврядування», - зазначила вона.

Другий етап, на думку Ставнійчук, може бути орієнтований на комплексне оновлення Конституції України, утвердження якісно нової демократичної моделі політичної системи європейського зразка, дотримання стандартів, прав і свобод людини, народовладдя, гарантій їх реалізації, ефективного державного управління.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Марини Ставнійчук «Дефіцити демократії може покрити лише активне громадянське суспільство». !zn

Читайте також:

Олександр Омельченко: «Адміністративно-територіальна реформа в умовах соціальної депресії, жорсткої централізації, корупції та мільярдних дірок у бюджеті - блеф»

Регіонали і «литвинівці» вже відправили своїх людей до Конституційної асамблеї


Відмова опозиції реформувати Конституцію стала для Януковича несподіванкою

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі