У Януковича розраховують зменшити дотації регіонам, повернувши повноваження місцевій владі

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© serc.carleton.edu
На сьогоднішній день більшість територіальних громад у сільських територіях не здатні виконувати владні повноваження. Реформа місцевого самоврядування, розроблена адміністрацією президента, покликана виправити цю ситуацію.

Реформа місцевого самоврядування, розроблена адміністрацією президента, покликана повернути повноцінне самоврядування на рівні районів і областей і, в кінцевому підсумку, знизити кількість дотаційних регіонів. Про це у своїй статті для ZN.UA пише радник президента України, секретар Конституційної асамблеї Марина Ставнійчук.

Ставнійчук повідомила, що реформою пропонується надати право обласним, районним радам формувати власні виконавчі органи, самостійно розробляти і виконувати перспективні, а не тільки щорічні програми соціально-економічного, культурного розвитку та районні і обласні бюджети.

«У разі здійснення такого перерозподілу повноважень можна очікувати формування дієздатного самоврядування на рівні регіону, району та зменшення кількості глибоко дотаційних територіальних громад", - пише радник президента.

На сьогоднішній день, зазначила Ставнійчук, більшість територіальних громад у сільських територіях не здатні виконувати владні повноваження. Дотаційність 5419 місцевих бюджетів становить понад 70%, 483 територіальні громади на 90% утримуються за рахунок коштів державного бюджету.

За її словами, якщо становище не зміниться, "через п'ять років ми будемо мати ситуацію, коли держбюджет на 70% буде фінансувати вирішення місцевих проблем».

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Марини Ставнійчук «Реформа, з якою Україна запізнюється на 20 років". !zn

Читайте також:

Венеціанська комісія закликала Україну інтенсивніше переглядати Конституцію


Регіоналізація - нова релігія Заходу?


Могильов зібрався зрівняти в правах Конституції Криму і України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі