Україна і Росія домовилися про делімітацію азово-керченської кордону

Поділитися
© stranz.ru
У спільній заяві президентів України та Росії відзначається, що Київ і Москва проведуть делімітацію кордонів "в дусі дружби, добросусідства і стратегічного партнерства", а також "з урахуванням законних інтересів обох держав". Важливим пунктом угоди є домовленість створити українсько-російську корпорацію, яка буде керувати судноплавною артерією.

Україна і Росія завершили переговори з делімітації морських кордонів в Азовському і Чорному морях, а також у Керченській протоці.

Відповідну спільну заяву підписали президенти України і Росії Віктор Янукович і Володимир Путін за підсумками 5-го засідання міждержавної комісії в Лівадії (Ялта, Крим) у четвер, 12 липня, повідомляє прес-служба президента.

Відповідно до заяви, сторони вважають важливим провести делімітацію кордонів "в дусі дружби, добросусідства і стратегічного партнерства, з урахуванням законних інтересів обох держав".

"У цьому зв'язку сторони виходять з доцільності після досягнення згоди зі всіх згаданих просторів укласти відповідну двосторонню угоду", - йдеться в повідомленні.

Важливим пунктом угоди є домовленість створити українсько-російську корпорацію, яка буде керувати судноплавною артерією Азово-Керченської акваторії і Керч-Єнікальського каналу зокрема.

Українська сторона вважає прийнятними пропозиції Росії по азово-керченському кордоні

Крім того, президенти України і Росії Віктор Янукович і Володимир Путін підписали декларацію про зміст російсько-українського стратегічного партнерства.

Нагадаємо, ZN.UA ще в лютому цього року повідомляло, що українська сторона вважає прийнятними пропозиції Росії по азово-керченському кордону. Координати лінії кордону, запропоновані Москвою, лише трохи відрізняються від української версії.

Напередодні українські ЗМІ повідомили, що в результаті делімітації на українській території залишиться острів Тузла і судноплавний Керч-Єнікальський канал. В Азовському морі, між тим, сторони пішли на компроміс - підсумкова лінія кордону буде проведена між запитними позиціями України та Росії.

Як відомо, протягом переговорів українська сторона наполягала на збереженні в Керченській протоці кордону з Росією, що існував за часів Радянського Союзу, але висловлювала готовність піти на компроміс у господарських питаннях.

Глава МЗС України Костянтин Грищенко заявив, що українська сторона запропонувала провести кордон по акваторії Керченської протоки у відповідності з тими рубежами, які були зафіксовані ще на радянських картах і які визначали адміністративний кордон між Українською РСР і РРФСР за радянських часів. Водночас Київ у ході переговорів не відмовлявся від ідеї спільної експлуатації даного каналу на паритетній основі.

У свою чергу Росію такий підхід не влаштовував, і позиція Москви зводилася до того, що адміністративний кордон існував на картах лише візуально, і цей поділ не мав за собою ніякої юридичної основи.

Звучали в ході переговорів також і ідеї щодо розділу Керченської протоки на так звані "зони відповідальності". !zn

Читайте також:

Україна зробила ряд поступок росіянам у питанні делімітації Азовського моря


Київ і Москва не виключає будівництва тунелю під Керченською протокою


Українська сторона вважає прийнятною пропозицію Росії по азово-керченському кордоні


Київ і Москва домовилися про параметри кордону в Азовському морі


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі