Україна не позбулася від запасів високозбагаченого урану, всупереч запевненням Януковича

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Українські вчені залишили собі частину високозбагаченого урану - "досить для наукових цілей, але набагато менше, ніж потрібно для виготовлення ядерної зброї".

Незважаючи на заяву президента Віктора Януковича про повну відмову від високозбагаченого урану (ВЗУ), Україна не повністю позбулася його запасів.

Про це виданню ZN.UA повідомив доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАНУ Іван Карнаухов, який очолює проект зі створення ядерної установки при Харківському фізико-технічному інституті.

« ми довго торгувалися з американцями і відстоювали кожну позицію, де нам потрібен високозбагачений уран. Ми залишили необхідну кількість ВЗУ - стільки, скільки, на нашу думку, вистачить для наукових цілей, але набагато менше, ніж потрібно для виготовлення ядерної зброї, аби терористи не полювали на нього», - зазначив Карнаухов.

Вчений відмовився повідомити, скільки саме високозбагаченого урану залишилося в Україні, «оскільки це конфіденційна інформація».

«Що стосується робіт, де потрібен ВЗУ, то, наприклад, нам необхідно калібрувати апаратуру в широкому діапазоні. Коли ми завантажуємо матеріал для ядерної установки, необхідно виміряти його збагачення, реальну кількість завантаженого матеріалу, для цього апаратура має бути відкалібрована належним чином. Є й інші потреби, зокрема у створенні нашого джерела нейтронів», - повідомив він.

За словами Карнаухова, високозбагачений уран, що залишився - це велика цінність для країни і для науки. «Але в мирному використанні в Україні та багатьох інших країнах відповідно до рішень МАГАТЕ в основному буде використовуватися тільки низькозбагачений уран», - запевнив науковець.

Нагадаємо, в ході Вашингтонського саміту з ядерної безпеки у 2010 році Україна оголосила про рішення позбутися від усіх наявних запасів високозбагаченого урану до проведення 26-27 березня 2012 року в Сеулі наступного саміту з тематики ядерної безпеки.

У підписаному 26 вересня 2011 Меморандумі з питань ядерної безпеки між урядом України і урядом США, Сполучені Штати взяли на себе зобов'язання надати Україні еквівалентний обсяг низькозбагаченого урану замість вивезеного високозбагаченого, а також «виконати основні етапи будівництва ядерної установки «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, яка управляється лінійним прискорювачем електронів».

Ядерну установку планується ввести в експлуатацію в Національному науковому центрі «Харківський фізико-технічний інститут» не пізніше квітня 2014 року.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Тетяни Силіної «Низькозбагачений візит». !zn

Читайте також:

Янукович у Сеулі запропонував поділитися напрацюваннями продовження експлуатації ядерних енергоблоків


Бойко ігнорує видобуток урану всупереч дорученням Януковича

Україна придбала 10% акцій Міжнародного центру зі збагачення урану

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі