Україна продасть Індії велику партію ракет для винищувачів МіГ-29 і Су-30

Поділитися
Україна виходить на збройовий ринок Індії. Контракт на постачання ракет для винищувачів МіГ-29 і Су-30 оцінюється у сотні мільйонів доларів. Окрім того, Індія зацікавилася протитанковими керованими ракетами українського виробництва типу «Стугна», «Бар'єр», «Скіф».

Один з найбільших в історії України збройових контрактів - на постачання ракет класу «повітря-повітря» Індії - знаходиться на фінальній стадії затвердження, повідомляє «Новая газета» з посиланням на свої російські джерела.

Як пише видання, мова йде про продаж великої партії ракет Р-27, які виробляються українською державною акціонерною холдинговою компанією «Артем». Вони використовуються для оснащення винищувачів Су-27, Су-30 і МіГ-29, постачаються в Індію РФ.

Офіційної інформації про укладену угоду, яку експерти оцінюють у сотні мільйонів доларів, немає. Керівництво компанії «Артем» нічого не коментує. А джерело «НГ», близьке до Ради нацбезпеки і оборони, зазначило, що контракт буде укладено тільки після його схвалення керівництвом країни. Експерти допускають, що складна процедура затвердження знадобилася, щоб уникнути ускладнення відносин з Росією, для якої Індія є традиційним збройовим ринком.

Співробітник українського Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець висловив сумнів, що російська сторона може бути проти такого контракту: «Конкуренції немає, тому що складальне виробництво ракет даного класу з часів СРСР знаходиться на території України, а значна частина комплектуючих постачається з Росії. Зокрема, співпраця налагоджена з російським ВАТ «Державне машинобудівне конструкторське бюро «Вимпел» ім. І.І.Торопова» (корпорація «Тактичне ракетне озброєння»).

Окрім усього іншого, контракт, який, як стверджують джерела «НГ», ось-ось буде затверджено остаточно, дозволяє Києву надалі розширити сферу військово-технічного співробітництва з Індією. І на цьому, другому етапі дійсно можливе ускладнення відносин з Росією.

Світовий список імпортерів озброєнь знову очолила Індія

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук розповів «НГ», що в ході міжнародної виставки сухопутних і військово-морських озброєнь DEFEXPO-2012, яка нещодавно відбулася у Нью-Делі, господарі заявили про зацікавленість у переоснащенні індійських вертольотів сімейства «Мі»: «Мова йшла про постачання протитанкових керованих ракет українського виробництва «Бар'єр-В», якими планується замінити російські ПТУР «Штурм», а також про можливе встановлення на вертольоти нових потужних двигунів з унікальними висотними характеристиками виробництва українського ВАТ «Мотор Січ». Індійська і непальська сторони особливо зацікавилися протитанковими керованими ракетами українського виробництва типу «Стугна», «Бар'єр», «Скіф», а також 40-мм протипіхотним гранатометом УАГ-40. Якщо ця зацікавленість перейде у площину перемовин, то у Росії навряд чи зрадіють подібним новинам».

Експерт зазначив, що останні проекти ще на стадії попереднього обговорення - на відміну від питання постачань Р-27, яке вже давно вирішено, хоч і не було оформлено. !zn

Читайте також:

Пакистан не проти військово-технічного співробітництва України з Індією

Французи поставлять ВПС Індії 126 винищувачів Rafale

Індія стала світовим лідером по поширенню спаму

Індія успішно випробувала міжконтинентальну ракету (відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі