Українського інженера засудили до 4 років за шпигунство на користь Чехії

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Шпигунський скандал, що розгорівся у травні 2011 року між Україною і Чехією, завершився вироком інженеру, який продавав секрети українського авіабудування.

Солом'янський райсуд Києва виніс вирок колишньому високопоставленому інженеру, який продавав таємну інформацію військового спрямування співробітникам посольства Чехії в Україні.

Вирок був винесений 6 червня за ч.2. ст.330 Кримінального Кодексу України (передання або збирання відомостей, що є конфіденційною інформацією, яка знаходиться у власності держави).

Українець засуджений до 4 років тюремного ув'язнення.

У той же час, на це рішення суду була подана апеляція.

Як повідомлялося, у травні 2011 року в СБУ повідомили про затримання громадянина С., підозрюваного у переданні інформації військовим аташе посольства Чехії. Слідство встановило, що українець, «займаючи відповідальну посаду на державному підприємстві, вступив у злочинну змову з представником іноземної установи та за грошову винагороду зібрав і передав відомості в області розробок і експортного потенціалу озброєння і військової техніки України, які становлять конфіденційну інформацію і є власністю держави» .

За даними ЗМІ, обвинуваченим є колишній співробітник держпідприємства «Завод 410 цивільної авіації» Сергій Скурський, він надавав дипломатам дані про роботу заводу «Південмаш», програми розробки літаків Ан-70 і Ан-178, а також технічну документацію станції «Адрос», яка забезпечує активний захист літаків і вертольотів від керованих засобів ураження.

13 травня 2011 року тимчасовий повірений у справах Чехії в Україні Вітєзслав Півонька був запрошений до МЗС України, де йому вручили ноту про оголошення персонами нон-грата двох співробітників військового аташату Чехії у Києві - аташе з питань оборони посольства Чехії в Україні полковник Зденек Кубічек і військовий аташе майор Петра Новотна.

Протягом 10 днів після цього Чехія вислала двох українських дипломатів у відповідь на вислання українською стороною двох чеських дипломатів. !zn

Читайте також:

Шпигунський скандал із сатисфакцією

МЗС Чехії у відповідь висилає українських дипломатів

МЗС вважає нерівнозначним вислання з Чехії українських дипломатів

МЗС: Інцидент між Києвом і Прагою вичерпано

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі