Україна призупинила екстрадицію підозрюваного в замаху на Путіна

Поділитися
Українська сторона за рекомендацією Європейського суду з прав людини вирішила тимчасово не видавати Російській Федерації головного підозрюваного у справі про підготовку замаху на президента РФ Володимира Путіна Адама Осмаєва.

Україна призупинила екстрадицію до Росії Адама Осмаєва, якого в РФ підозрюють у підготовці замаху на президента Володимира Путіна і двох нападах на главу Чеченської республіки Рамзана Кадирова.

Це пов'язано з рекомендацією Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Рішення про екстрадицію Осмаєва в Росію було прийнято 14 серпня - відповідну постанову виніс апеляційний суд Одеської області, відхиливши скаргу підозрюваного, пише Коммерсант-Украина.

Осмаєв вже був заочно арештований Лефортовським районним судом Москви. Проте захист передбачуваного лідера осередку угрупування «Імарат Кавказ» звернувся до ЄСПЛ. У скарзі, направленій до Європейського суду, адвокати вказали, що в Росії Осмаєв може зазнати катувань та нелюдського поводження. ЄСПЛ запросив в України документи у цій справі, а на час їхнього розгляду рекомендував зупинити екстрадицію.

«Екстрадиція вже була підготовлена, проте оскільки Україною підписано відповідні міжнародні конвенції, міжнародне законодавство для нас є пріоритетним і обов'язковим. Тому процедура була тут же припинена», - повідомив начальник відділу зв'язків зі ЗМІ української Генпрокуратури Юрій Бойченко.

Як повідомлялося, 4 лютого в Одесі в ході спеціальної операції було затримано злочинців, які перебували у міжнародному розшуку. Ці особи підозрюються в скоєнні вибуху в Одесі 4 січня 2012 року. Під час вибуху загинув 26-річний громадянин РФ Руслан Мадаєв і серйозно постраждав 28-річний громадянин Казахстану Пьянзін. Генпрокуратура України направила кримінальну справу, порушену раніше органами МВС за ст. 263 КК України («незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами»), для розслідування у слідчий відділ УСБУ Одеської області.

На місці пожежі були знайдені елементи саморобних вибухових пристроїв. Отримавши при інциденті травми І.Пьянзін був затриманий і почав активно співпрацювати зі слідством, повідомивши, що лідером їхньої групи був Осмаєв (його затримали в Одесі в лютому).

27 лютого в СБУ підтвердили інформацію про те, що російські і українські спецслужби запобігли планам терористів, затриманих в Одесі, які готували замах на прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна після президентських виборів у РФ.

Генеральна прокуратура України отримала запит від Генпрокуратури РФ про видачу Осмаєва, підозрюваного у причетності до підготовки замаху на Путіна.

У березні 2011 року свідчення підозрюваних дозволили порушити щодо затриманих справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 258-3 КК України («створення терористичної організації»), ст. 14, ст. 258 КК України («підготовка теракту»).

За інформацією газети «Сегодня», Осмаєв очолював в Одесі осередок терористичної організації «Імарат Кавказ» і був резидентом цього угруповання в Україні.

Апеляційний суд Одеської області 14 серпня підтримав пропозицію прокуратури про екстрадицію в Росію Осмаєва.

Його екстрадиція може зайняти, орієнтовно, від тижня до місяця, в залежності від того, як узгодять це питання російські та українські відповідні служби, підкреслили в Генеральній прокуратурі України.

Адвокат Осмаєва Валерій Кочетов вважає, що екстрадиція його підзахисного може відбутися протягом 30 днів. !zn

Читайте також:

Євросуд рекомендував Україні не видавати Росії підозрюваного в замаху на Путіна

Справа про замах на Путіна може розвалитися

«Терористи Путіна» хотіли підірвати Кадирова в одеському Палаці спорту

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі