Управління ООН у справах біженців оцінило введення біопаспортів: закон не повністю відповідає міжнародним стандартам

Поділитися
Управління ООН у справах біженців оцінило введення біопаспортів: закон не повністю відповідає міжнародним стандартам © unhcr.org.ua
УВКБ ООН звертає увагу на те, що закон набув чинності 6 грудня, хоча органи влади не готові почати видачу документів нового зразка. В цілому ж в організації вважають, що документ не повною мірою відповідає міжнародним стандартам.

В Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців вважають, що ухвалений парламентом та підписаний президентом України Віктором Януковичем закон про біометричні паспорти не в повній мірі відповідає міжнародним стандартам. Про це йдеться в повідомленні регіонального представництва управління в Києві.

«На жаль, Україна втрачає ще одну можливість прийняти закон, який би повністю відповідав міжнародним стандартам. Через це особи зі статусом додаткового захисту в Україні не зможуть користуватися правом на свободу пересування, оскільки немає положення про видачу їм біометричних проїзних документів. Інші особи під опікою УВКБ ООН - біженці та особи без громадянства - будуть мати документи, які не повністю відповідають стандартам ІКАО (Міжнародної організації цивільної авіації) та Конвенції 1951 року про статус біженців, і будуть необгрунтовано нерівні з громадянами України в правах», - йдеться в повідомленні.

УВКБ ООН відзначає, що закон вводить біометричні елементи для внутрішніх документів, що засвідчують особу, яку визнано біженцем та осіб без громадянства, які мають право на постійне проживання в Україні, тоді як у Плані дій щодо лібералізації візового режиму між Україною та Європейським Союзом йдеться про введення біометричних елементів у проїзних документах, а будь-які рекомендації щодо внутрішніх документів відсутні.

«Загалом, це може бути корисно в тому випадку, якщо країна пізніше введе інструмент управління даними, заснований на біометричних даних; але зараз їм доведеться нести тільки економічний тягар оплати внутрішніх документів з елементами, які не надають ніяких переваг. Крім того, досі незрозуміло, як здобувачі статусу біженця будуть платити за документи. Оскільки право на працевлаштування або отримання соціальної допомоги в Україні для шукачів притулку обмежене, було б недоцільно зобов'язувати їх сплачувати значний збір за документ, що засвідчує особу, особливо, коли документ видається вперше», - підкреслюється в повідомленні.

- В Україні набув чинності закон про введення біометричних паспортів


УВКБ ООН також звертає увагу на те, що закон набув чинності 6 грудня, хоча органи влади не готові почати видачу документів нового зразка.

Нагадаємо, згідно з документом, паспорт буде містити вмонтований чіп з біометричною інформацією: фото людини, відбитки пальців і інформацію про громадянина, який міститься в чинному паспорті. За бажанням в біометричний паспорт може бути включена додаткова інформація. У той же час інформація біометричних паспортів вноситься до Єдиного державного демографічний реєстр - це електронна інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, обробки, використання інформації про громадянина держави. Також, відповідно до закону, така інформація є конфіденційною, а її нерозголошення гарантується державою.

Кожен громадянин України, незалежно від віку, зобов'язаний отримати біометричний паспорт. Оформлення біометричного паспорта для всіх осіб, починаючи з народження (замінивши тим самим свідоцтво про народження), оновлюється кожні 10 років. !zn

Читайте також:

У Євросоюз можна буде їздити і без біометричних паспортів

Біометричні паспорти в Україні видаватимуть з 1 січня


Янукович підписав закон про біометричні паспорти


Янукович запропонував гарантувати українцям право на відмову від отримання біопаспортов за релігійними переконаннями

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі