В АП придумали, як зобов'язати владу ще старанніше виконувати реформи Януковича

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Підвищення у статусі щорічних послань президента потрібне, щоб Янукович міг домогтися від виконавчої влади реалізації його передвиборчих зобов'язань.

Підвищення в статусі щорічних послань президента до парламенту було необхідно для забезпечення належної реалізації пріоритетів політики Віктора Януковича як глави держави згідно з узятими ним перед виборцями зобов'язаннями.

Про це заявила ZN.UA перший заступник адміністрації президента Ірина Акімова, коментуючи ухвалений Верховною Радою минулого тижня закон, ініціатором якого виступив президент.

Зокрема Акімова зазначила, що роль послання президента досі у законодавстві була хоч і прописана, але неповно.

Читайте: Рада віддала частину своїх "бюджетних" повноважень Януковичу

За її словами, «недосконалість» цього інструментарію в минулому «негативно позначалася на результативності здійснення політики глави держави, залишаючи ряд важливих для розвитку України та її громадян положень його послань без їхньої практичної реалізації».

А прийнятий з ініціативи Януковича закон «ліквідує цю законодавчу прогалину».

Особливо важливим, за словами першого заступника голови АП, підвищення статусу послання президента є через оголошену Януковичем «радикальну модернізацію країни» (через виконання Програми економічних реформ та щорічних національних планів дій в ній).

За словами Акімової, прийнятий закон «посилює прозорість» політики Януковича, оскільки він «не тільки встановлює орієнтири для подальшої розробки державних програм, а й фактично заздалегідь дає відповідь на питання: які законопроекти, ініціативи будуть підтримані главою держави, а які - ні».

«Щорічне послання має конкретизувати завдання з виконання згаданих програм, щоб президент України мав можливість домогтися від виконавчої влади реалізації його передвиборчих зобов'язань», - заявила перший заступник голови АП.

Завдяки цьому закону, резюмує Акімова, заявлені Януковичем у посланнях «пріоритети розвитку» будуть виконуватися стабільно, також будуть «ліквідовані відмінності у програмах і тактиці дій виконавчої влади в процесі здійснення реформ і виконання своїх повноважень».

Разом з тим, повністю не згоден з таким твердженням директор Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. «Щорічне звернення до Верховної Ради - це документ, який окреслює політику президента. Однак не тільки ніде в Конституції немає вимоги, що політику президента повинна автоматично реалізовувати вся система органів влади, більш того, це очевидна підміна понять», - обурюється він.

Нагадаємо, що прийнятий Верховною Радою закон передбачає, що: Програма уряду повинна базуватися на щорічних посланнях президента України до парламенту; Кабінет міністрів видає акти з метою впровадження щорічних послань президента України; у перелік основних завдань місцевих державних адміністрацій включається також виконання щорічних послань президента України.

Більше про наслідки посилення влади президента читайте в матеріалі Юрія Сколотяного '«Дрібні» законодавчі «пустощі» з далекосяжними наслідками' у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Янукович руками Ради убезпечив себе від провалу влади на виборах-2012

Тігіпко - лідер рейтингу президентських боржників щодо невиконання "реформ"

Рада прийняла зміни до держбюджету-2012 під соцініціативи Януковича

Азаров каже, що за 2 роки він зробив більше, ніж всі інші за попередні 20 років

Рада затвердила правила етики для президента, депутатів і міністрів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі