В арабських країнах не вщухають протести проти скандального фільму про пророка Мухаммеда

Поділитися
© alarabiya.net
Заворушення через фільм "Невинність мусульман" спалахнули з новою силою. Почалися вони в Ємені та Єгипті, згодом перекинулися і на інші мусульманські країни, зокрема, Судан і Бангладеш, а також на мусульманські регіони Індії.

Акції протесту проти створеного в США фільму "Невинність мусульман", в якому пророк Мухаммед представлений у непривабливому вигляді, 14 вересня пройшли в Ємені та Єгипті. Заворушення перекинулися й на інші мусульманські країни, зокрема, Судан і Бангладеш, а також на мусульманські регіони Індії.

Протести не вщухають навіть незважаючи на те, що із засудженням картини виступили як Білий дім, так і генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

Напередодні масові акції протесту відбулися біля стін дипломатичних представництв США більш ніж десяти країн Близького Сходу і Африки. Найбільш масштабні заворушення відзначені в Каїрі і Сані - у цих містах загинуло як мінімум чотири людини, сотні отримали поранення.

Незважаючи на те, що напередодні в Ємені було вбито щонайменше чотири людини, а більше тридцяти одержали поранення, 14 вересня демонстранти в Сані знову спробували штурмувати американське посольство. Не зупинило їх і те, що президент Ємену Абд Раббо Хаді наказав почати розслідування інциденту 13 вересня інциденту, пообіцявши "покарати всіх винних у нападі відповідно до закону".

- У Ємені мусульмани пішли на штурм посольства США: одна людина загинула, десятки поранено (ВІДЕО)

Щоб зупинити їх, поліція була змушена застосувати водомети, а також зробити декілька попереджувальних пострілів у повітря, щоб охолодити запал розлючених маніфестантів.

Вже четвертий день тривають протести в Єгипті, де постраждало близько 200 осіб. 14 вересня до американського диппредставництва, щоб висловити протест з приводу фільму, прийшли сотні людей з плакатами. Кілька груп молоді вступили в сутички з поліцейськими, закидаючи їх камінням; у відповідь правоохоронці застосовували сльозогінний газ.

Крім цього, єгипетські ісламісти заявили про свій намір створити документальний фільм про життя пророка Мухаммеда, який стане альтернативою скандальної картині "Невинність мусульман". Так, за словами представника салафітськой партії "Ан-Нур" Мухаммеда Нура, керівництво партії у своїй картині достовірно розповість про життя і діяльність пророка. Очікується, що фільм під назвою "Що було б зі світом без пророка Мухаммеда?" буде знято на арабській і відразу ж перекладено на англійську та французьку мови.

- Влада США знала про підготовку атаці на консульство в Лівії

Крім Ємену і Єгипту демонстрації пройшли в Бангладеш, Судані та Лівані. У столиці Бангладеш у ходах взяли участь близько 10 тисяч осіб; поліція застосувала водомети, запобігши тим самим спробам протестувальників прорватися до посольства США.

У Лівані сотні демонстрантів підпалили будівлю ресторану американської мережі швидкого харчування KFC у місті Тріполі на півночі країни. Вони протестували не тільки проти фільму, але й проти візиту до Лівану Папи Римського. За словами місцевих жителів, демонстранти вигукували гасла "Ми не хочемо бачити тут Папу" і "Ні образам ісламу".

У Судані близько п'яти тисяч людей зібралися в центрі Хартума і пішли штурмувати розташовані по сусідству посольства Німеччини та Великобританії. Поліція, як і в інших країнах, застосувала сльозогінний газ, але це не зупинило радикально налаштованих людей - розлючений натовп увірвався на територію німецького посольства і зірвав на ньому прапор Німеччини, повісивши замість нього прапор однієї з ісламістських організацій.

- Генеральний секретар ООН закликав мусульман зберігати спокій

В індійському штаті Джамму і Кашмір на вулиці вийшли понад 15 тисяч людей.

Після п'ятничної молитви мусульмани пройшли маршем вулицями кількох міст штату, вигукуючи антиамериканські та антиізраїльські гасла. Учасники протестів вимагають заблокувати в інтернеті посилання на фільм, який вони вважають блюзнірським і таким, що принижує гідність мусульман. Муфтій штату Джамму і Кашмір Башіруддін Ахмад закликав всіх громадян США "негайно покинути" штат у зв'язку з появою цього знятого в США фільму.

Тим часом західні країни і міжнародні організації виступили із засудженням, причому не тільки фільму, але і дій мусульман.

Глава дипломатії Євросоюзу Кетрін Ештон рішуче засудила напад на посольство США в Ємені і висловила солідарність з американською владою.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун 14 вересня назвав фільм "образливим для мусульман" і спеціально створеним для розпалення ненависті.

- YouTube відмовився видаляти фільм про пророка Мухаммеда, що спровокував напад мусульман на посольства США

У свою чергу, офіційний представник Білого дому Джей Карні зазначив, що адміністрація США непричетна до створення фільму, а зміст картини не узгоджується з уявленнями про мораль. Він також запевнив, що США роблять все необхідне для захисту співробітників американського посольства в Ємені.

Раніше картину назвала "огидною" держсекретар США Гілларі Клінтон. Разом з тим, на її думку, ніякі фільми не можуть служити виправданням для нападів на американських дипломатів.

Із засудженням фільму раніше виступили і арабські країни. Так, суданський уряд у присутності президента Омара Башира заявив про те, що "ця картина ображає почуття мусульман і розпалює безпричинне протистояння між представниками різних релігій". Влада Саудівської Аравії засудила як фільм, так і заворушення. На думку влади королівства, дії творців фільму безвідповідальні і заслуговують засудження. !zn

Читайте також:

В ісламських країнах прокотилася хвиля антиамериканських виступів: демонстранти палять прапори США і штурмують посольства (ВІДЕО)

У Каїрі сотні мусульман, розгніваних американським фільмом про іслам, штурмували посольство США

У Лівії ісламісти в річницю теракту 9/11 вбили посла США (ВІДЕО)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі