У Бельгії майже рік не можуть сформувати уряд

Поділитися
© ТСН
Сьогодні 249-й день, як у Бельгії не можуть сформувати уряд.

Бельгія побила світовий рекорд Іраку, в якому після повалення режиму Саддама Хуссейна уряду не було 248 днів.

Нагадаємо, 13 червня 2010 року в Бельгії пройшли парламентські вибори. Відтоді політичні партії через гострі протиріччя між франкомовною (Соціалістична партія Валлонії) і фламандськомовною (Новий фламандський альянс) спільнотами не можуть домовитися про створення коаліційного уряду.

4 вересня політичні партії Бельгії також провалили переговори про формування нового уряду. Головний посередник на переговорах між фламандськими і валлонськими партіями, лідер валлонських соціалістів Еліо ді Рупо подав королю прохання про відставку.

За оцінками фахівців, незважаючи на гострі соціально-економічні розбіжності між північчю і півднем Бельгії, справжні причини кризи лежать в глибокій культурній роз'єднаності цього королівства. Валлонія і Фландрія живуть відособлено і сприймають один одного більшою мірою ояк іноземні держави, ніж як частини єдиної країни.

Країна розділена на три федеральних регіони: Фландрію, франкомовну Валлонію і двомовний Брюссельський столичний регіон. Згідно з проведеним у вересні опитуванням серед громадян королівства, надання всім трьом регіонам статусу незалежних держав вважали за краще б 36% респондентів-нідерландофонів. Ще 34% опитаних фламандців вважають за доцільне утворення «Федерації Фландрія-Брюссель і Валлонія», а 15% схиляються на користь «Федерації Валлонія-Брюссель і Фландрія».

За матеріалами Комментарии

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі