У ЄС відкрито визнали, що Угоду про асоціацію з Україною заморожено

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Голови європейських зовнішньополітичних відомств заявили, що не можуть «приховувати занепокоєння з приводу стану демократії в Україні».

Перемовини України і Євросоюзу зайшли у глухий кут, оскільки підписання та ратифікація Угоди про асоціацію «фактично заблоковані у результаті дій України».

Про це йдеться у спільній статті міністрів закордонних справ Швеції, Великобританії, Чехії, Польщі та Німеччини під назвою «Сповзання України», яка в неділю була опублікована у газеті The New York Times.

За словами Карла Більдта, Вільяма Хейга, Карела Шварценберга, Радослава Сікорського та Гідо Вестервелле, сторони вже «повинні святкувати з приводу підписаної і ратифікованої Угоди та успішної України», але замість цього переходять «на новий етап, який стає занадто довгим і болісним».

«Демократія, права людини і верховенство закону є цінностями, які лежать в основі Угоди про асоціацію, і Україна вже взяла на себе зобов'язання щодо них в рамках ОБСЄ, Ради Європи, а також перед ЄС. Таким чином, було б справедливо сказати, що Угоду про асоціацію взято під варту, і українське керівництво тримає ключ», - наголошується у статті, написаній до 5-ї річниці початку переговорів Брюсселя і Києва щодо Угоди.

Голови європейських зовнішньополітичних відомств підкреслюють, що не можуть «приховувати зростаюче занепокоєння з приводу стану демократії в Україні». Вони, зокрема, відзначають, що незалежні ЗМІ і громадські організації України повідомляють про тиск з боку влади, а судові процеси над опозиційними політиками, в тому числі, Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком, «мають ознаки політично мотивованого і вибіркового правосуддя».

На думку незалежних експертів, вони були проведені без належного дотримання принципів верховенства права і прав людини, зазначають міністри. Ці події є несумісними з європейським вибором України, відзначають європейські міністри.

Окрему увагу у статті приділяється питанню парламентських виборів в Україні у жовтні цього року.

«У цей день погляди міжнародного співтовариства будуть направлені на Україну, з надією і очікуванням того, що країна не відмовиться від своєї традиції вільних і справедливих виборів. Це включає забезпечення того, що опозиція зможе брати участь повною мірою», - зазначають міністри. Вони також звертаються до української влади заздалегідь надіслати запрошення в Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ щодо місії спостереження за виборами.

«Народ України - європейці і він поділяє європейські цінності. Нашою метою є закріпити Україну в європейській сім'ї, що символічно відображається у підписанні та ратифікації Угоди про асоціацію. Ми закликаємо українське керівництво проявити політичну сміливість і мудрість, необхідні для цього», - підкреслюють голови МЗС на завершення статті.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович вимагає від Кабінету міністрів розробити та затвердити план першочергових заходів на 2012 рік щодо інтеграції України в Європейський Союз. Зокрема, МЗС потрібно подати узгоджений з ЄС консолідований текст Угоди про асоціацію українською та англійською мовами до 15 березня. !zn

Читайте також:

Київ і Брюссель знаходяться на роздоріжжі, - комісар ЄС

ЄС вимагає виконати політичні умови для підписання Угоди про асоціацію

Тимошенко просить ЄС не зволікати з укладанням асоціації з Україною

ЄНП: Угода про асоціацію неможлива, поки Тимошенко і Луценко у в'язниці

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі