В ЄС вважають, що провести угоду про асоціацію з Україною буде «самогубною місією»

Поділитися
Угода про асоціацію Україна-ЄС буде парафована протягом місяця, а її підписання - "десь восени, якщо ситуація в Україні зміниться". Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт впевнений, якщо ситуація в Україні залишиться незмінною, буде "самогубною місією - спробувати провести угоду про асоціацію через національні парламенти".

Угода про асоціацію Україна-ЄС буде парафована протягом місяця, а її підписання - "десь восени, якщо ситуація в Україні зміниться". Про це заявив європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле в понеділок у Брюсселі в рамках політичного діалогу "Україна-ЄС: шлях попереду".

"Говорячи про парафування - це не гра, це не трюк, це серйозна справа, яка вимагає поставити ініціали на кожній сторінці. Сподіваюся, що парафування відбудеться протягом тижня. Коли відбудеться підписання? Я бачу підписання десь восени", - зазначив він.

Єврокомісар зазначив, що, ймовірно, деякі країни-члени ЄС "можуть підписати після виборів".

Окрім того, Фюле пояснив, що інституції ЄС не є такими оперативними і швидкими в роботі, але готують документ до підписання у найкоротші терміни. З його слів, іноді цей процес забирає від місяців до півтора року.

Також єврокомісар зазначив, що минулий саміт Україна-ЄС, який відбувся 19 грудня у Києві, чітко позначив "критерії для підписання і ратифікації".

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт також погодився з тим, що підписання документа можливе тільки в умовах, якщо ситуація в Україні зміниться, інакше це було б "самогубною місією - спробувати провести угоду про асоціацію через національні парламенти".

"Це не буде працювати, це - реальність. Ми стали більш чутливими щодо критеріїв тепер, ніж у минулому, і я думаю, що це добре. Європейська інтеграція - це великий механізм для того, щоб трансформувати і реформувати країну", - підкреслив він.

Він також упевнений в тому, що якщо ситуація у країні не зміниться, то документ підписано не буде.

Перший віце-прем'єр України Валерій Хорошковський наголосив на важливості підписання цього документа для України.

"Ми повинні знайти рішення, тому що наша стратегія та сама - ми хочемо стати членом європейської родини. Це - моя власна мета і ціль країни", - додав він.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв
також упевнений у тому, що угоду про асоціацію буде парафовано до кінця березня.

"Ми зробимо все для того, щоб це відбулося. А що стосується підписання, то я згоден з паном Фюле - якщо це буде восени, то це буде дуже добре. І що б це відбулося, то з нашого боку повинні бути здійснені дуже істотні кроки у сфері реформи судової системи і конституційна реформа. Ми саме цим шляхом і йдемо", - підкреслив секретар РНБО України.

У своїй спільній заяві верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Європейської комісії Кетрін Ештон і єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле висловили розчарування вироком «щодо пана Луценка, який сигналізує про те, що в Україні тривають суди, які не дотримуються міжнародних стандартів щодо справедливого, прозорого і незалежного судового процесу». !zn

Читайте також:

У ПАРЄ вважають, що Луценку помстилися за справу Гонгадзе


ЄС розчарований вироком Луценка

США закликали звільнити Луценка

Печерський суд дав Луценку 4 роки з конфіскацією майна

Новий віце-прем'єр займеться європейською інтеграцією України

Азаров з Януковичем чекають від Хорошковського угоди про Асоціацію з ЄС

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі