У Харкові захищати українську мову вийшли всього 40 осіб

Поділитися
© novostiua.net

У Харкові на площі Свободи в четвер пройшов мітинг противників закону України "Про основи державної мовної політики". В акції взяло участь близько 40 осіб, які приєдналися до учасників безстрокової акції протесту проти ухвалення закону, яка проходить на площі Свободи в Харкові з 4 липня.

"Ми будемо стояти до перемоги, поки не буде скасовано цей закон, незалежно від того, скільки буде потрібно часу. Питання мови - ключове питання, його нікому ніхто не пробачить. Якщо влада думає, що тут хтось розійдеться, то вона глибоко помиляється", - заявив учасник безстрокової акції протесту Роман Черемський.

Люди прийшли на мітинг з державними прапорами і плакатами "Захисти мову, врятуй державу", "Ні - сепаратизму", "Ні - мовному розколу".

- Янукович підписав мовний закон

Були також ілюстровані плакати. На одному з них міцної складання чоловік в одязі кольорів російського триколора з написом "Язык", каже дівчині в жовто-блакитному з написом "Мова", що сидить, ледь не падаючи, поруч з ним на краєчку лави "Дівчинко, посунься, ти мене утискаєш".

"Мовний закон призведе до подальшої русифікації, особливо на Сході, тому я рішуче проти цього. Це закон спрямований на розкол України. Нинішня влада не розуміє, що цим законом фактично підриває і свою владу, і основи державності України", - заявив один з учасників мітингу Іван Туренко.

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада Україна прийняла даний законодавчий акт. Закон зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин в регіонах, де їх чисельність 10% і вище.

- Янукович хоче «гармонізувати» програму розвитку української мови під новий «мовний» закон

Відразу після голосування в центрі Києва і в декількох містах почалися акції протесту проти цього закону. Прийняття документа загострило політичну ситуацію в країні.

Голова Ради Володимир Литвин відмовлявся підписувати даний закон і написав заяву про відставку. Проте Верховна Рада двічі висловила «вотум довіри» спікеру, не прийнявши відставку.

31 липня Литвин підписав закон і відправив його на підпис президенту. !zn

Читайте також:

Опозиція почала підготовку до імпічменту Януковича

Опозиція блокуватиме «мовний Чорнобиль» у місцевих радах

В Одесі більшість батьків першокласників обрали для навчання українську

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі