В кримському парламенті виступили проти регіонального статусу для української мови

Поділитися
Депутат Верховної Ради Криму вважає, що українська мова не може бути регіональною, оскільки згідно з Конституцією і законом, є державною мовою.

Заклик 8 громадських організацій до керівництва парламенту та уряду республіки надати українській мові статус регіональної в автономії поряд з російською та кримськотатарською є провокацією. Про це заявив депутат Верховної Ради Криму, відповідальний секретар Центру законодавчих ініціатив НД Криму Юхим Фікс.

«Це - крики божевільних! Українська мова, згідно з Конституцією і законом, є державною мовою. Як вона може бути регіональною? Це якась чергова провокація людей, які не розуміють, що чинять», - сказав Ю.Фікс.

Депутат заявив також, що в Криму протягом 7 років працює програма підтримки розвитку української мови, яка фінансується з бюджету республіки. «Президент поставив завдання про підготовку загальнодержавної програми, а ми, в автономній республіці, навіть працюємо з випередженням в цьому питанні», - додав він.



Нагадаємо, 14 серпня представники 8 громадських організацій звернулися до спікера кримського парламенту і прем'єр-міністра автономії з проханням надати українській мові статус регіональної в республіці поряд з російською та кримськотатарською як мові національної меншини в регіоні.

Нагадаємо, минулого тижня голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов заявив, що у зв'язку з набранням чинності закону «Про основи державної мовної політики» найближчим часом в автономії регіональними можуть стати російська та кримськотатарська мови. !zn

Читайте також:

Одеса надала російській мові статус регіональної

У Харкові суд заборонив мітингувати проти «мовного закону»

В Одесі більшість батьків першокласників обрали для навчання українську

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі