У новій Раді як і раніше буде процвітати «кнопкодавство»: сенсорна кнопка поки працювати не буде

Поділитися
© serc.carleton.edu
Глава Верховної Ради 6 скликання Володимир Литвин 10 грудня вперше ознайомив обраних до парламенту народних депутатів із системою голосування «Рада». Представники «Свободи» виявили, що система, яка виключає можливість голосування за своїх відсутніх колег, працювати не буде.

Новообрані депутати парламенту ознайомилися з системою голосування «Рада» і з'ясували, що система, яка виключає можливість «кнопкодавства», поки працювати не буде.

Ознайомлювальні збори депутатів керівництво парламенту вирішило провести за зачиненими дверима, пише Коммерсант-Украина.

«Я працюю у різних фракціях ще з 1994 року і вперше побачив, що журналістів не пускають на пробне засідання», - заявив представник УДАРу Павло Розенко.

У свою чергу, представники апарату Ради відзначили, що пробне засідання парламенту не є публічним.

«Цей захід не для преси, люди тренуються, вивчають систему «Рада». Що цікавого для журналістів у цій події?», - зазначила голова прес-служби Верховної Ради Вікторія Шведова.

У сесійній залі зібралися близько 200 осіб, місце кожного депутата було визначено і підписано відповідно до прийнятої раніше схеми розміщення.

За словами Юрія Сиротюка з ВО «Свобода», його соратники поцікавилися, як працює встановлена ще в 2008 році, але так і не введена в дію система «Рада-3», особливістю якої є сенсорна кнопка, яку необхідно утримувати протягом всього часу голосування.

«Нам відповіли, що сенсорна кнопка готова до роботи, але вона не регламентована документами Верховної Ради. Кнопка може працювати, але вона не узаконена. Виявляється, до вже прийнятого закону необхідно прийняти постанову, щоб запрацювала система «Рада-3», яка б змушувала представників Партії регіонів однією рукою триматися за сенсорну кнопку, а іншою голосувати, а не бігати по залі», - повідомив Сиротюк.

«Вона («Рада-3») не сертифікована. Щоб запустити систему в роботу, необхідний цілий ряд документів. А у нас вже є електронна система, можливість і необхідність кожному голосувати особисто», - заявив народний депутат від Партії регіонів Володимир Рибак.

Як повідомлялося, 6 грудня Верховна Рада внесла зміни до регламенту, які зобов'язують народних депутатів особисто реєструватися для участі в засіданнях парламенту, приймати участь у голосуванні і робити це власноруч.

Відповідно до закону, перед відкриттям кожного засідання парламенту проводиться реєстрація народних депутатів особисто на підставі посвідчення народного депутата та власноручного підпису. У залі засідань депутат реєструється за допомогою електронної системи «Рада», таким чином, це робить неможливим реєстрацію депутата замість нього іншою людиною.

Голосування здійснюється депутатом особисто за допомогою електронної системи «Рада» в залі засідань, що унеможливлює голосування за депутата іншою людиною.

На засіданні Верховної Ради депутат не повинен перешкоджати розгляду питання порядку денного, в тому числі блокувати трибуну, роботу голови, а також голосування інших депутатів.

Народний депутат зобов'язаний під час голосування голосувати «за», «проти», «утримався». Неучасть в голосуванні народного депутата не допускається.

Верховна Рада України 7-го скликання розпочинає свою роботу 12 грудня.

Як повідомлялося, Верховна Рада 6 листопада прийняла зміни до регламенту, які забороняють депутатам блокувати трибуну і зобов'язують голосувати «за», «проти» або «утримався».

10 грудня спікер підписав законопроект про персональне голосування в Раді, після чого він був відправлений на підпис президенту. !zn

Читайте також:

Опозиція буде домагатися обрання нового спікера персональним голосуванням

Автор закону про голосування в Раді розповів про «сенсорну кнопку», якої у законі немає

Рада заборонила блокувати трибуну і зобов'язала депутатів голосувати

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі