До парламенту Білорусі знову не пройшов жоден опозиціонер. Лукашенко вважає такі вибори "щастям для народу"

Поділитися
© antitotal.org.ua
Президент Білорусі Олександр Лукашенко, вважає, що інші держави повинні тільки заздрити тому, як проходять вибори в його країні. Конкуренція на виборах була невелика, а в 16 округах було висунуто лише по одній кандидатурі.

За підсумками парламентських виборів у Білорусі, що пройшли минулої неділі, ніхто з представників опозиції не пройшов до Палати представників Національних зборів. Незважаючи на обурені заяви опозиції і іноземних спостерігачів, президент країни Олександр Лукашенко залишився задоволений: подібні вибори він назвав щастям для народу і заявив, що інші країни повинні заздрити.

До нового складу парламенту увійшли тільки п'ять представників політичних партій - три представники комуністичної партії Білорусі, один член Республіканської партії праці і один член Аграрної партії, які у своїх передвиборних заявах підтримували курс керівництва країни, свідчать попередні дані білоруського Центрвиборчкому.
У ЦВК зазначили, що конкуренція на виборах була невелика, в 16 округах було висунуто лише по одній кандидатурі.
Тим часом п'ять опозиційних партій і рухів - партія Білоруського народного фронту, Білоруська соціал-демократична партія "Грамада", Білоруська партія лівих "Справедливий світ", рух "За свободу" та оргкомітет по створенню громадського об'єднання "Говори правду" - вже оголосили про невизнання виборів.
Основними причинами було названо масові фальсифікації під час дострокового голосування та відсутність прозорості виборчого процесу. Всього ж, згідно з офіційними даними білоруського Центрвиборчкому, у виборах взяло участь 74% виборців. Опозиційні спостерігачі заявили набагато нижчу цифру явки - за їхньою інформацією, на більш ніж 200 дільницях по всій країні, явка склала близько 39%.
Серйозне невдоволення в опозиціонерів викликав і той факт, що офіційні ЗМІ відмовлялися транслювати їх передвиборні звернення, а вже після виборів був обмежений доступ до ряду опозиційних сайтів, після того, як на них з'явилася інформація про явку на парламентських виборах, яка не збігається з даними Центрвиборчкому .
У свою чергу із заявами виступив і президент Білорусі Олександр Лукашенко, підкресливши, що інші держави повинні тільки заздрити тому, як проходять вибори в його країні.
"Ви, знаєте, я не дуже був залучений у вибори в силу своєї зайнятості, але повинен сказати про своє враження, - сказав президент. - Якщо вже і на цей раз хтось засумнівається у виборі білоруського народу, то я тоді не знаю, як вже вибори проводити - по яким стандартам і за якими законами. Думаю, що причепитися поки, по суті, до нашого передвиборчого процесу не до чого ... Що стосується того, що, як ви сказали, "у нас нудно" - нехай заздрять. Вибори , в тих державах, де вони проходять "нудно" і спокійно, - це щастя для народу, не кажучи вже про владу. Нам не потрібні революції і потрясіння, сутички, вибухи, мордобої. Вибори в цивілізованій державі, де живе цивілізоване суспільство, повинні проходити таким чином ".
При цьому вельми агресивно Лукашенко відповів і на претензії міжнародних спостерігачів, зокрема представників Польщі, про те, що вибори проходять недемократично.
"Передайте своїм польським спостерігачам, нехай вони навчаться у нас, як проводити вибори, і зі своїм уставом у чужий город нехай не лізуть. Ми без польських політиків розберемося, як нам будувати своє життя", - зауважив він.
У свою чергу, спостерігачі від СНД заявили, що вибори в Білорусі були демократичними та такими, що відповідають національному законодавству. !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі