Вперше за 50 років в Сирії почалися багатопартійні вибори

Поділитися
У Сирії 7 травня відбудуться парламентські вибори. Очікується, що участь в них візьмуть понад 14 млн сирійців. Влада обіцяє, що голосування буде «вільним і прозорим».

У всіх містах Сирії 7 травня почалися перші за останні півстоліття демократичні вибори у Народну раду (парламент), які проходять на багатопартійній основі.

Позбавлена в рамках прийнятої в лютому 2012 року нової конституції статусу «керівної і спрямовуючої сили» в суспільстві правляча партія Баас бере участь у виборах на рівних правах з іншими партіями. Партія бере участь у виборах у складі блоку «Національна єдність». До нього увійшли також деякі незалежні депутати.

За 250 місць у парламенті, половина з яких традиційно відводиться представникам робітників і селян, боротьбу ведуть 7,195 тисячі кандидатів, 710 з них - жінки.

Взяти участь у виборах можуть більш 14,7 мільйона осіб. Право голосу має «кожен сирієць, який досяг 18-річчя, за винятком поліцейських і військовослужбовців, які перебувають на службі».

Сирійське телебачення веде пряму трансляцію з 50 виборчих дільниць. Враховуючи ранній час, явка виборців поки невисока. Очікується, що потік виборців зросте після початку робочого дня. День виборів у Сирії вихідним не оголошується.

Сирійська влада обіцяє зробити нинішні вибори «вільними, прозорими і чесними». У свою чергу, опозиція вважає, що в умовах хвилювань, які тривають вже 14 місяців, і у ситуації насильства, яка існує в низці провінцій країни, вільні вибори проводити неможливо.

Нагадаємо, у Сирії більше року не припиняються антиурядові протести. Щодня надходять повідомлення про загибель людей - як мирних громадян, так і співробітників силових структур. За даними ООН, загальне число жертв перевищило 9000 осіб.

Сирійська влада заявляє, що у зіткненнях з озброєною опозицією загинули понад 2500 військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів Сирії, проти яких діють добре озброєні бойовики, а число жертв серед мирного населення перевищило позначку у 3,2 тисячі людей.

В даний час в країні діє хитке перемир'я між збройним крилом опозиції «Сирійської вільної армії» і урядовими військами, регламентоване рамками плану спецпосланця ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннана.

Цей план передбачає, зокрема, припинення збройного насильства всіма сторонами під ефективним контролем спеціального механізму ООН, надання гуманітарної допомоги постраждалим та запуск інклюзивного міжсирійського політичного діалогу. !zn

Читайте також:

Сирія оголосила про початок виведення військ з бунтівних провінцій. В ЄС звинуватили Дамаск у «нахабній брехні»

ООН: Перемир'я в Сирії під загрозою

США вірять в план Аннана по Сирії, але готують власні санкції

Євросоюз заборонив ввозити до Сирії предмети розкоші, щоб досадити Асаду з дружиною

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі