У Росії закриють ще одну організацію українців

Поділитися
Директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Олег Волошин заявляє, що найближчим часом у Росії закриють ще одну організацію українців.

«Іде процес, близький до завершення, після закриття іншої організації, яка працювала спільно з Федеральною національно-культурною автономією "Українці Росії", - сказав дипломат в ефірі 5 каналу в четвер.

Він зазначив, що МЗС робить все можливе, щоб запобігти цьому процесу, але оскільки він знаходиться на розгляді судової інстанції, шансів вплинути на рішення суду немає.

Волошин переконаний, що такі рішення не додають конструктиву в україно-російські відносини.

Нагадаємо, 27 січня касаційна інстанція Верховного суду РФ залишила чинним рішення про ліквідацію Федеральної національно-культурної автономії «Українці Росії» (ФНКА).

Верховний суд 24 листопада минулого року задовольнив позов Мінюсту Росії з вимогою ліквідувати організацію, проте це рішення було оскаржено в касаційній інстанції. ФНКА просила скасувати рішення ВС про ліквідацію.

Федеральна національно-культурна автономія "Українці Росії" була зареєстрована 15 травня 1998 як громадська організація, що здійснює благодійну діяльність у сфері культури і мистецтва.

У жовтні 2009 року Мін'юст РФ припинив діяльність організації «у зв'язку з порушеннями у статуті та госпдіяльності». Окрім того, згідно з формулюванням рішення, ще одним приводом для припинення діяльності ФНКА стали публічні виступи голови організації Валерія Семененка на заходах, присвячених «пам'яті українців, що загинули у роки голодомору».

Мін'юст подав позов про ліквідацію ФНКА до Верховного суду РФ на початку 2010 року, однак розгляд справи було відкладено у зв'язку з тим, що організація оскаржила в Тверському суді Москви попередження відомства. У травні Тверський суд відхилив скаргу ФНКА, а у вересні Мосміськсуд визнав це рішення законним.

У зв'язку з цим Верховний суд знову почав розглядати позов міністерства юстиції.

23 листопада на засіданні ВР РФ в якості свідка виступив активіст фонду «Вітчизна» Микола Журавльов, чиї скарги лягли в основу претензій Мін'юсту, який заявив, що у виступах ФНКА «одна політика, один негатив про мою країну», і що «ця організація прославляє Степана Бандеру і Романа Шухевича».

Окрім того, на його думку, ФНКА інформаційно підтримувала чеченських бойовиків.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі