У Румунії проходить референдум про імпічмент президента

Поділитися
© Людмила Крилова, ZN.UA
Імпічмент президента Румунії ініціювала лівоцентристська коаліція, яка звинувачує його в перевищенні повноважень. Сам Бесеску стверджує, що став жертвою державного перевороту.

Виборчі дільниці відкрилися в Румунії, де в неділю, 29 липня, проходить референдум про імпічмент президенту Траяну Бесеску.

Раніше парламент Румунії усунув Бесеску від виконання своїх обов'язків. Швидкість, з якою було прийнято це рішення, викликала занепокоєння в США і країнах Євросоюзу.

Імпічмент був ініційований лівоцентристської коаліцією. Вона звинуватила Бесеску, що представляє правоцентристські сили, в перевищенні повноважень.

На думку лівоцентристів, Бесеску втручався в діяльність різних установ, а також перевищив повноваження, активно проводячи політику жорсткої економії.

Уряд під керівництвом Віктора Понті також звинувачує Бесеску в тому, що він призначав на ключові посади своїх політичних союзників.

Сам Бесеску стверджує, що став жертвою державного перевороту. Спочатку він закликав голосувати проти імпічменту, але потім його партія стала агітувати за бойкот референдуму.

Результат референдуму залежить від того, скільки людей прийде голосувати. Щоб результат було визнано дійсним, явка повинна скласти більше 50%.

Іншими словами, проголосувати мають близько 9 млн осіб.

Цей референдум знаменує одне з найбільш запеклих зіткнень у румунській політиці з часів повернення країни до демократії в 1990 році.

Той, хто виграє це протистояння, буде мати гарні шанси на перемогу на парламентських виборах восени, вважає Торп.

На його думку, результат референдуму складно передбачити, але він у будь-якому випадку зробить великий вплив на політичну та економічну стабільність Румунії. !zn

Читайте також:

Президенту Румунії оголосили імпічмент

Під Боком у Бесеску

Траян Бесеску: Входження Молдови до складу Румунії наблизить Україну до ЄС


Румунські військові вимагають відставки президента

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі