У ЦВК не можуть домовитися про кількість виборчих округів у Києві

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ZN.UA
Центрвиборчком у рамках підготовки до парламентських виборів ділить Україну на виборчі округи. Кількість округів має бути затверджено не пізніше 10 квітня, кордони - до 30 квітня.

У Центрвиборчкомі існують розбіжності щодо поділу Києва на виборчі округи в рамках підготовки до парламентських виборів.

Як відомо, 2,1 млн столичних виборців відповідно до нового закону про вибори має бути поділено на 13 округів. Однак у законі є й інша норма: 400 тис. виборців, що голосують за кордоном, «приплюсовуються» до столиці.

У ЦВК проходять суперечки, створювати для зарубіжних виборців три окремі округи, або ж «приплюсувати» їх до вже сформованих округів, перевищивши норму щодо максимальної кількості виборців на окрузі.

«Рішення про кількість округів для кожного регіону ми повинні прийняти за 200 днів до дня голосування, а дільниці, у тому числі і зарубіжні формуються за 190. Тобто на момент визначення кількості округів, ще не буде зарубіжних дільниць, які ми повинні будемо рівномірно розподілити в округах Києва», - зазначає член ЦВК Михайло Охендовський.

«Але якщо ми приплюсуємо дільниці до вже сформованих округів, то порушимо норму про допустиму чисельність виборців на окрузі», - уточнює інший член ЦВК Андрій Магера.

«Ніякого протиріччя у даному випадку немає. Таке виключення із загального правила закріплено самим законом», - ставить крапку у заочному діалозі Охендовський.

Нагадаємо, відповідно до нового законодавства округи створюються з приблизно рівною кількістю виборців (у результаті отримуємо 225 округів в середньому по 160 тис. виборців; допустиме відхилення +-12%. Тобто максимальна кількість виборців в одномандатному окрузі становить близько 181 тис., а мінімальна - майже 142 тис.).

Над нарізанням округів працюють члени ЦВК. У кожного з них - по дві області, від кураторства звільнено тільки главу Центрвиборчкому. Кількість округів має бути затверджено не пізніше 10 квітня, кордони - до 30 квітня.

Детальніше читайте у свіжому номері «Дзеркало тижня. Україна» у статті Інни Ведерникової і Олександр Пунтуса «Технологія перемоги». !zn

Читайте також:

Глава ЦВК: Потрібно заборонити балотуватися за списками і в мажоритарних округах

Глава ЦВК переконаний на 99%, що вибори відбудуться вчасно

Українці очікують збільшення фальсифікацій на парламентських виборах

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі