В Україні пом'якшать покарання за несанкціоновані акції протесту

Поділитися
Представник президента зареєстрував у Верховній Раді законопроект, що регулює проведення в Україні мирних зібрань. Документом пропонується пом'якшити покарання за порушення умов їх проведення та зобов'язати називати чіткі причини заборони на проведення акцій. Деякі активісти вважають, що законопроект гранично ліберальний, інші впевнені, що з його прийняттям буде легітимізовано недемократичне поводження з учасниками мирних зібрань.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що регулює проведення в Україні мирних зібрань. Законопроект N10569 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо свободи мирних зібрань" вчора зареєстрував постійний представник президента у Верховній Раді, народний депутат Юрій Мірошниченко (Партія регіонів). Він пропонує внести зміни до кодексів про адміністративні правопорушення та адміністративного судочинства, а також до закону "Про міліцію", пише «Коммерсант-Украина».

Запропоновані зміни передбачають зменшення штрафів за порушення умов проведення акцій. Чинне законодавство передбачає, що у випадку якщо про мітинг не було повідомлено заздалегідь або були порушені умови його проведення, наприклад, він призвів до перебоїв у роботі транспорту, то організатори акції повинні сплатити штраф у розмірі від 170 до 425 грн. Тепер же цю суму пропонується зменшити на 85 грн - від 85 до 340 грн.

Пропонується ввести й інші послаблення. Зокрема, вилучити із ст. 262 закону норму, згідно з якою міліція має право проводити адміністративне затримання учасників акцій у разі порушення ними порядку проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій. Пом'якшенням можна вважати і характер покарання при повторному скоєнні даного правопорушення. Зараз чинне законодавство передбачає покарання аж до адміністративного арешту на 15 діб, а у разі внесення запропонованих паном Мірошниченком змін найбільш жорстким покаранням стануть виправні роботи на термін від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% від заробітку.

Читайте: У МВС рекомендують уболівальникам уникати мітингів на підтримку Тимошенко

У чинному законодавстві розмито вказані причини, за якими можна заборонити провести мітинг або акцію протесту. Запропоновані ж постпредом президента зміни передбачають, що суд повинен обґрунтувати в своїй постанові "необхідність обмеження свободи мирних зібрань в демократичному суспільстві, а також пропорційність способу такого обмеження".

Законопроект, зареєстрований Мірошниченком, відображає позицію, узгоджену з громадськими організаціями, заявив координатор кампанії "За мирний протест!" Михайло Каменєв. За його словами, цей документ був підготовлений для того, щоб зміг нормально запрацювати інший закон - N2450 "Про порядок організації і проведення мирних заходів", прийнятий у першому читанні кілька років тому.

"Цей закон дуже ліберальний, він буде, напевно, одним з кращих у Європі. Але якщо разом з ним не будуть внесені зміни до законодавства, запропоновані Мірошниченком, ситуація тільки погіршиться. Вони повинні набути чинності одночасно, тільки в цьому випадку ситуація покращиться, інакше буде катастрофа", - пояснив Каменєв.

Директор всеукраїнського громадського руху "Не будь байдужим!" Оксана Левкова називає законопроект, зареєстрований паном Мірошниченком, "новою витівкою влади, вигаданою для легітимізації вкрай недемократичного поводження з людьми, які регулярно збираються на мирні протести". "І нинішній документ від Юрія Мірошниченка, і скандально відомий законопроект N2450 - це спроби нівелювати абсолютно адекватну і прийнятну для всіх ст. 39 Конституції, де сказано, що громадяни мають право збиратися мирно. Ми, наприклад, проводимо акції вже сім років поспіль, і нас повністю влаштовувала позиція про інформування органів влади напередодні проведення своїх заходів", - заявила Левкова.

"Це чергова відмазка для Ради Європи, щоб можна було сказати, що ще один пунктик виконано", - зазначив перший заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв.

Як відомо, в ніч на 6 червня Держдума РФ завершила розгляд поправок до кодексу про адміністративні правопорушення та до законодавства про мітинги, і тепер їх має підписати президент РФ Володимир Путін. Депутати збільшили практично у 50 разів "мітингові" штрафи. Якщо раніше кодекс про адміністративні правопорушення передбачав, що штрафи за всіма видами порушень встановлювалися "для громадян у розмірі, що не перевищує 5 тис. руб. (1 тис. 250 грн); для посадових осіб - 50 тис. руб. (12 тис. 500 грн); для юридичних осіб - 1 млн руб. (250 тис. грн)", то тепер зроблено виняток для порушників правил проведення мітингів: для громадян штраф склав 300 тис. руб. (75 тис. грн), для посадової особи - 600 тис. (150 тис. грн), для юридичних осіб - 1 млн руб. (250 тис. грн). Передбачається, що поправки набудуть чинності напередодні запланованого у Москві на 12 червня опозиційного "маршу мільйонів". !zn

Читайте також:

МВС оприлюднило ВІДЕО «газової атаки» з боку мітингувальників під час «мовних» акцій протесту

Amnesty International: Права людини порушуються у всіх країнах колишнього СРСР

Карпачова: В Україні сьогодні забороняють майже всі акції протесту

У Москві 12 червня мають намір провести черговий марш «За Росію без Путіна!»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі