В Україні набув чинності закон про введення біометричних паспортів

Поділитися
© : колаж ZN.UA
Паспорт буде містити вмонтований чіп з біометричною інформацією: фото людини, відбитки пальців й інформацію про громадянина, власника діючого паспорта. Кожен громадянин України, незалежно від віку, зобов'язаний отримати біометричний паспорт.

Закон «Про єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», який передбачає запровадження біометричних паспортів, набув чинності. Закон опублікований у парламентській газеті «Голос України» 5 грудня і, як обумовлено в самому законі, набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон визначає, що паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, до якої вноситься така інформація: назва держави; назва документа; ім'я особи; стать; громадянство, дата народження; унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата закінчення терміну дії документа, дата видачі документа; уповноважений суб'єкт, що видав документ (код); місце народження; оцифрована фотографія; оцифрований підпис.

Паспорт громадянина України оформляється всім особам, починаючи від народження і незалежно від віку, строком на 10 років.

Закордонний паспорт оформлюється особам, які не досягли 16-річного віку, на 4 роки, а особам, які досягли 16-річного віку, - на 10 років і виготовляється у формі книжечки, правий форзац якої містить безконтактний електронний носій, і складається з м'якої обкладинки, 32 сторінок і сторінки даних.

Відповідно до закону, демографічний реєстр - це електронна інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, захисту, обробки, використання та поширення інформації про особу або про документи, які оформляються із застосуванням засобів реєстру (посвідчують особу, підтверджують громадянство, а також посвідчують особу і її спеціальний статус).

У законі закріплена можливість відмови осіб від внесення даних в безконтактний електронний носій у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями шляхом написання заяви до уповноваженого центрального органу виконавчої влади про відмову від отримання документа, що містить електронний носій, або про відмову від внесення інформації в нього.

Після цього заявнику буде видаватися документ, в якому не буде такого носія або буде задовольнятися заява про відмову у внесенні до нього відповідної інформації.

Уряду доручено протягом місяця з дня набуття чинності законом (до 6 січня 2013 року) прийняти нормативно-правові акти, необхідні для його реалізації.

Відповідно до закону, з 1 січня 2013 року мають розпочатися роботи із введення оформлення і видачі паспорта громадянина України в регіонах та інфраструктури його функціонування.

Документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України або спеціальний статус особи, видані до набуття чинності цього закону, діють до завершення терміну їхньої дії і не підлягають обов'язковій заміні.

За видачу паспорта громадянина України, передбаченого цим законом, вперше державне мито не стягується..

Як повідомлялося, 20 листопада парламент прийняв цей закон з пропозиціями президента. !zn

Читайте також:

У Євросоюз можна буде їздити і без біометричних паспортів

Біометричні паспорти в Україні видаватимуть з 1 січня

Янукович запропонував гарантувати українцям право на відмову від отримання біопаспортов за релігійними переконаннями

Бродський знову закликав Януковича ветувати закон про біометричні паспорти

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі