Вбивця Щербаня заявляв, що був Робін Гудом і грошей ні в кого не брав

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© stroymart.com.ua
У 2003 році Болотських стверджував, що не брав грошей за вбивство Щербаня. Але чого не згадає людина, повністю залежна від пенітенціарної системи. Тим більше що інших учасників тих подій вже немає в живих.

Вбивця Євгена Щербаня Вадим Болотських на суді в 2003 році заявив, що чинив як Робін Гуд, допомагаючи українському народу позбуватися «багатіїв». У справі Болотських про вбивство Щербаня фігурувала сума близько 780 тис. дол., про що на суді заявив прокурор. Але цього так і не було доведено.

Про це пише Сергій Кузін у своїй статті для ZN.UA «Актуальні справи минулих днів».

Вадим Болотських (прізвисько Вадик Москвич) був затриманий у Москві в 2001 році і дав свідчення у справі про вбивство Євгена Щербаня. Болотських зізнався і в деяких інших резонансних злочинах (зокрема у вбивствах бізнесменів Ахатя Брагіна, Олександра Момота), розповівши про те, що вбивства здійснював на прохання якогось Євгена Кушніра, на рахунку злочинного угруповання якого було 27 убивств і 17 замахів на вбивство. На момент затримання Болотських усі, хто брав участь у вбивстві Євгена Щербаня та займався його безпосередньою організацією, були мертві. .

Болотських був засуджений до довічного ув'язнення Апеляційним судом Луганської області в 2003 році. На суді він підтвердив свою участь у вбивстві Євгена Щербаня. Тут же давав свідчення і Руслан Щербань, упізнав в Болотських людини, який стріляв в його батька. Тоді Генпрокуратура так і не змогла довести, що вбивства Євгена Щербаня і Ахатя Брагіна були здійснені «за гроші». Болотських зізнався в співучасті, підготовці і безпосередньо у вбивстві того ж Євгена Щербаня. Він заявив, що надходив як Робін Гуд, допомагаючи українському народові позбавлятися від «дуже багатих людей».

Перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін стверджував наприкінці минулого року, що на рахунки кілерів надійшло від фірм, контрольованих Лазаренком і Тимошенко, близько трьох мільйонів доларів США. За його словами, «та ж таки фірма Somali Enterprises, яка перераховувала гроші за вбивство Щербаня, перераховувала гроші Тимошенко на придбання шуб, коштовностей, автомобілів, оплату готелів, ресторанів». Заступник генпрокурора тут має на увазі, очевидно, показання якогось Петра Кириченка, отримані в 2001 році співробітниками української та американської прокуратур під час спільних допитів.

Кириченко стверджував у своїх показаннях, що за його посередництва Павло Лазаренко зустрічався з таким собі Мільченком на прізвисько Матрос і, посилаючись на свою інформацію про те, що Тимошенко нібито загрожувала небезпека, запропонував виплатити Мільченку три мільйони доларів США. За показаннями Кириченка, більшу частину грошей справді було виплачено Мільченку, і нібито частина грошей належала Тимошенко. За які послуги Мільченку перераховували гроші? І до чого тут, власне, вбивство Щербаня? Зв’язку між злочином у Донецькому аеропорту та взаємозаліками між Мільченком і Лазаренком українська та американська прокуратури тоді так і не виявили. Ці самі показання Кириченка використовувалися й у судовому процесі в Луганському апеляційному суді в 2003 році. Нині покійний Матрос, звичайно, не вихователь дитячого садка, але факту його причетності до організації замовного вбивства Щербаня, перерахування та отримання за нього грошей тоді так і не було доведено…

Навіть якщо йти шляхом відстеження руху грошей з рахунків офшорів, підконтрольних Тимошенко та Лазаренку, як стверджує Ренат Кузьмін, то як довести, що вони були переправлені саме кілерам і саме за вбивство Щербаня? Навряд чи в платіжках були позначки з відповідним написом. Тут необхідно для початку знайти відповіді на запитання: на чиї рахунки було перераховано гроші, хто цю суму перевів у готівку або переказав на інший рахунок? І якщо навіть усе це можна відстежити, як довести, що ці гроші потрапили до рук кілерів? Особливо якщо врахувати, що всі учасники ОЗУ мертві, крім Вадима Болотських, який відбуває довічне ув’язнення і не зізнається в отриманні грошей за вбивство.

«Хоча… чого не згадає людина, повністю залежна від пенітенціарної системи…» - підсумовує автор статті.

Детальніше читайте в матеріалі Сергія Кузіна «Актуальні справи минулих днів» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна». !zn

Читайте також:

Вбивця Щербаня переведений з колонії в Київське СІЗО

Тимошенко можуть звинуватити ще в двох резонансних убивствах

Прокуратура вибиває свідчення проти Тимошенко з вбивці Щербаня, - БЮТ

Турчинов упевнений, що убивць Щербаня треба шукати серед регіоналів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі