Венеціанська комісія закликала Україну інтенсивніше переглядати Конституцію

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Венеціанська комісія має намір тісно співпрацювати з Конституційною асамблеєю. В організації вважають, що українській владі слід інтенсифікувати процес перегляду Конституції.

Президент Венеціанської комісії (Європейська комісія "За демократію через право") Джанні Букіккіо закликає українську владу інтенсифікувати процес перегляду Конституції і сподівається, що Венеціанська комісія буде залучена до цього процесу.

Венеціанська комісія також сподівається на тісну співпрацю з цього питання з Конституційною асамблеєю. "Я вже досить довго говорю, що більшість українських проблем може бути вирішено за допомогою перегляду нинішньої Конституції. Я закликаю українську владу і президента інтенсифікувати цей процес", - заявив Букіккіо.

Він висловив упевненість, що після виборів до Верховної Ради Венеціанська комісія буде тісно співпрацювати з Конституційною асамблеєю. "Їхня робота дуже важлива, і ми, як Венеціанська комісія, хотіли б бути залученими у це питання. Я сподіваюся, що швидкий прогрес може бути досягнутий, зокрема, у сфері зміцнення незалежності судової системи, місцевого самоврядування. Для нас це - одні з найбільш нагальних реформ", - зазначив Букіккіо.

Президент Венеціанської комісії також висловив сподівання, що після парламентських виборів в Україні всі політичні сили "зможуть зрозуміти важливість перегляду Конституції для того, щоб поліпшити багато сфер, зокрема, судову, самоврядування та прокуратуру". "Це питання, які вимагають негайного вирішення", - підкреслив він.

- Старт чи фальстарт конституційної реформи?

Характеризуючи в цілому співпрацю з Україною, Букіккіо назвав її "дуже хорошою". "Співпраця хороша і дуже об'ємна. На сьогодні вона дещо менш інтенсивна внаслідок проведення парламентських виборів, але я впевнений, що відразу ж після їх закінчення співпраця буде продовжена так, як це було в минулому", - сказав він.

Разом з тим, Букіккіо наголосив і існуючі проблеми у сфері імплементації рекомендацій Венеціанської комісії. "Наприклад, деякі аспекти розпочатої судової реформи виглядають для нас проблемними, не було ще серйозної реформи щодо системи прокуратури", - пояснив він.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович підписав указ «Про Конституційній асамблеї» 17 травня. Згідно з документом, Конституційна асамблея - спеціальний допоміжний орган при президентові України.

У завдання цього органу, які перераховані в положеннях про Конституційну асамблею, входить підготовка законопроекту (законопроектів) про внесення змін до Конституції України, організація громадського, професійного (за участю міжнародних експертів) обговорення цього законопроекту, а також доопрацювання тексту за результатами такого обговорення. Потім асамблея надає доопрацьований текст змін до Конституції президентові України, який вносить його на розгляд Верховної Ради.

Конституційна асамблея утворена у складі 94 осіб. Поки в ній немає представників опозиційних партій. Основну частину Конституційної асамблеї складають вчені, фахівці у правовій та юридичній сферах, судді Конституційного суду, голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал.

Головою асамблеї призначений Леонід Кравчук. !zn

Читайте також:

Старт чи фальстарт конституційної реформи?

Зміни до Конституції будуть приймати на референдумі

Кравчук вважає, що повноваження Януковича міняти не потрібно

Асамблея підготує зміни до Конституції до початку 2014 року

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі