Венеціанська комісія наполягає на компромісі з опозицією в законі про вибори

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Новий закон про вибори до Верховної Ради України має прийматися після широкого обговорення і досягнення компромісу з представниками опозиції.

Про це йдеться у спільному висновку Венеціанської комісії та ОБСЄ/Бюро з демократичних інститутів і прав людини, прийнятому за підсумками засідання 14-15 жовтня щодо законопроекту, який розроблявся Робочою групою на чолі з міністром юстиції Олександром Лавриновичем.

У висновку зазначається, що виборча система, запропонована у законопроекті, не відповідає жодній з рекомендованих Парламентською асамблеєю Ради Європи у своїй резолюції 1755 (2010).

Окрім того, вибір змішаної системи, підвищення прохідного бар'єру з 3% до 5% і заборона на виборчі блоки, - всі ці зміни було здійснено владою в односторонньому порядку і без консультацій з представниками інших політичних партій та громадянського суспільства.

У зв'язку з цим у Венеціанській комісії та БДІПЛ/ОБСЄ нагадали, що довіра до справедливості правил проведення виборів має важливе значення для проведення демократичних виборів.

Висновок Венеціанської комісії та БДІПЛ/ОБСЄ в цілому повторює попередні висновки, зроблені у вересні. Це стосується як зауважень, так і позитивних моментів, які експерти побачили в законопроекті «Про вибори народних депутатів».

У Венеціанській комісії та ОБСЄ/БДІПЛ нагадують, що наразі існує три законопроекти про вибори до Ради.

«Відкрите і конструктивне обговорення в парламенті має сприяти підготовці єдиного проекту, який був би результатом компромісу між більшістю і опозицією», - йдеться у висновку, оприлюдненому на сайті Венеціанської комісії.

Нагадаємо, що законопроект «Про вибори народних депутатів України» 10 жовтня було зареєстровано у Раді депутатами від більшості. В цілому він повторює законопроект, який розробляла робоча група на чолі з О.Лавриновичем і до якого Венеціанська комісія раніше надала попередні критичні зауваження.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі