Верховний суд поки залишиться без голови: кандидат на посаду заблокував власне обрання

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Верховний суд поки залишиться без голови © Андрій Товстиженко, DT.UA
Обрання Леоніда Фесенка головою Верховного суду опинилося під великим питанням. Він навіть не писав заяву на внесення його до штату ВСУ, заблокувавши таким чином свій перехід до ВСУ і залишивши (поки що) свій статус-кво як голови ВССУ.

Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВССУ) Леонід Фесенко, який вважається основним претендентом на посаду голови Верховного суду України (ВСУ), заблокував власне обрання. Про виданню ZN.UA розповіли інформовані джерела.

Як відомо, 13 жовтня виповнилося 65 років нинішньому голові ВСУ Петрові Пилипчуку. Головою ВСУ він був менш ніж рік.

Вже наприкінці літа у судовій системі розпочалися перестановки. Парламент несподівано, за рік до 65-річчя, підтримав переведення рядовим суддею ВСУ Леоніда Фесенка, суддею ВССУ обрано нинішнього голову Вищої ради юстиції Володимира Колесниченка. Юридичні видання коментували ці події як підготовку до майбутніх гучних призначень: Колесниченка - головою Вищого спецсуду, Фесенка - головою ВСУ.

Втім, обидва переходити в інші інстанції не поспішали, а Фесенко взагалі раптом «зник». Спочатку він навіть не з’явився на засідання парламенту, де його обирали суддею ВСУ. Потім несподівано пішов у тривалу відпустку (за даними джерел ZN.UA - на 70 днів).

Інформовані джерела стверджують, що обрання Фесенка головою ВСУ опинилося під великим питанням. Він це зрозумів і тому навіть не писав заяву на внесення його до штату ВСУ, заблокувавши таким чином свій перехід до ВСУ і залишивши (поки що) свій статус-кво як голови ВССУ.

Проблема з його обранням головою ВСУ виникла, з одного боку, через процедуру таємного голосування, результат якого навіть за нинішньої ситуації непросто проконтролювати. До того ж того судді ВСУ за «зайд» голосують неохоче - своїх претендентів на найвищу посаду вистачає. З другого боку, стверджують, що Фесенко потрапив у немилість до найвищого керівництва держави (точніше - його оточення).

Ситуація з обранням нового голови ВСУ ускладнюється тим, що за новим законом пленум ВСУ з питання обрання голови ВСУ скликається не пізніше одного місяця з дня припинення повноважень попереднього голови. Повноваження Петра Пилипчука на цій посаді припинилися 13 жовтня - досягши граничного віку, він не може бути суддею, а отже, й головою суду. Однак, попри те, що Пилипчук вчасно пройшов процедуру ВРЮ щодо свого звільнення з посади судді, це питання на розгляд Верховної Ради 16 жовтня винесено не було. Це може означати, що сторони, які борються за посаду голови ВСУ, на даний момент не дійшли згоди щодо компромісної фігури, а кожна сторона окремо не в змозі «провести» свого кандидата.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» у статті Марини Гончар «Травля неугодних: так може бути з кожним». !zn

Читайте також:

Відставка глави Верховного суду прийнята. Звільнене місце може зайняти регіонал

Портнов і Ківалов залагодили реалізацію нового сценарію у ВСУ

Янукович підписав закон про повноваження Верховного суду

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі