Вибори мера Києва відбудуться не раніше листопада

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Опозиція вимагає найближчим часом провести пленарне засідання Київради для направлення до парламенту клопотання про вибори мера столиці. Однак у секретаря Київради Галина Герега інша думка щодо цього.

Київрада зможе направити в парламент клопотання про вибори мера Києва лише 12 липня, коли Верховна Рада вже піде у відпустку. Таким чином, народні депутати зможуть розглянути клопотання про переобрання мера столиці не раніше вересня, а вибори можуть бути призначені на листопад.

Про це в статті для ZN.UA пише політичний оглядач Інна Ведерникова.

Як відомо, Черновецький офіційно складе з себе повноваження лише після того, як Київрада офіційно візьме до уваги його відставку (ст. 79, п.1, п.7 закону про місцеве самоврядування). З того моменту виконувати обов'язки буде секретар ради Галина Герега. Вона ж, згідно зі ст. 42.п.3 того ж закону, протягом 15 днів повинна звернутися до Верховної Ради з проханням призначити вибори мера.

- У Партії регіонів готові відтягувати вибори мера Києва, щоб не програти парламентські

Однак, зазначає автор статті, чергове пленарне засідання Київради призначено на 12 липня. Останнє ж перед літніми канікулами засідання парламенту пройде 6 липня. Таким чином, розглянути клопотання Київради парламент зможе тільки у вересні, коли народні депутати повернуться з морів. А вибори можуть бути призначені виключно на листопад ( закон визначає термін виборчої кампанії в 60 днів).

Як відомо, опозиційні фракції Київради БЮТ і Блок Кличка вже виступили з офіційними заявами, вимагаючи перенести пленарне засідання сесії Київради на найближчий час. Однак у секретаря Київради Галини Гереги, до якої ZN.UA звернулося за коментарем і яку ті ж опозиціонери звинувачують в обізнаності про можливу відставку Черновецького і завбачливе перенесення засідання з червня на липень, власна думка щодо цього.

«Зараз багато розмов з приводу того, що я нібито знала про майбутню відставку Черновецького тощо. Не знала. І спішно повернулася з відрядження до Львова», - заявила Герега.

За її словами, рішення про перенесення пленарного засідання з червня на 12 липня було прийнято одноголосно на погоджувальній раді голів фракцій.

«Основний мотив - Євро-2012. Щоб не створювати додаткового скупчення людей у центрі, депутатів і відпустили в офіційні відпустки. Куди вони, до речі, вже успішно й роз’їхалися. Якщо ж в опозиційних фракцій були якісь свої міркування щодо можливого розвитку подій (а про офіційне закінчення строку повноважень Черновецького 3 червня багато хто з них публічно заявляв), вони мали їх озвучити або заперечити у травні на раді. Власне, коли ми й ухвалювали це рішення», - зазначила вона.

«Що стосується нинішньої пропозиції перенести засідання на найближчі дні, то я, щойно повернувшись, відразу ж обдзвонила всіх голів фракцій. Віталія Кличка в тому числі. Проблема в тому, що більшості депутатів справді немає в Києві. І я не впевнена, що зможу забезпечити кворум. До того ж хотілося б, що б подібне рішення ми ухвалювали в складі максимальної кількості депутатів, а не 62-ма голосами тих, кого вдалося видзвонити. Однак, якщо опозиційні фракції самі зберуть кворум і в залі буде хоча б 80 депутатів, тільки спасибі їм скажу» - сказала Г.Герега.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Інни Ведерникової «Київ відправили у відставку». !zn

Читайте також:

Кличко напередодні виборів ризикує залишитися без спонсорів


Київські вибори: варіанти шоу


Попов за два місяці до виборів роздасть малозабезпеченим киянам 40 млн грн


Вибори мера Києва можуть не відбутися

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі