Власенко допускає, що рішення Євросуду звільнить Тимошенко

Поділитися
Рішення Європейського суду з прав людини може означати автоматичне звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Аналогічна ситуація була з опозиційним азербайджанським журналістом Ейнуллою Фатуллаєвим, засудженим до 8,5 років позбавлення волі.
Захисник екс-прем'єра України Юлії Тимошенко Сергій Власенко допускає, що рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) за скаргою її захисту на вирок у «газовій справі» може містити вимогу до української держави звільнити її з ув'язнення.
«Це (рішення ЄСПЛ - ред.) може означати автоматичне звільнення Юлії Тимошенко, як це було у справі «Фатуллаєв проти Азербайджану», де Європейський суд прямо дав вказівки Азербайджану звільнити Фатуллаєва, і він це зробив», - сказав захисник в ефірі «5 каналу» в середу ввечері, відповідаючи на питання, чи є позитивне рішення ЄСПЛ з даного питання підставою для автоматичного звільнення Ю.Тимошенко.
Власенко зазначив, що протягом декількох днів захист екс-прем'єра подасть в ЄСПЛ доповнення до існуючої скарги на незаконність арешту Тимошенко і буде просити Європейський суд «розглянути цю справу якнайшвидше».
Відповідаючи на питання про те, наскільки швидко цей суд може розглянути скаргу адвокатів Тимошенко, він сказав: «Це складне питання, тому що Європейський суд - це суд, який дотримується всіх процедур, а не як Печерський суд, який за командою Віктора Януковича слухає справу щодня. Європейський суд сам встановлює процедури та порядок розгляду і ніколи не порушує основних принципів, яких дотримується завжди».
Нагадаємо, опозиційного азербайджанського журналіста Ейнуллу Фатуллаєва заарештували 20 квітня 2007 року і засудили до 2,5 років позбавлення волі за цикл статей "Карабахський щоденник". Пізніше йому оголосили додаткові звинувачення, і 30 жовтня 2007 року засудили до 8,5 років позбавлення волі.
У грудні 2009 року в тюрмі у журналіста знайшли 0,2 гр героїну та порушили нову кримінальну справу. Пізніше Європейський суд з прав людини прийняв рішення про негайне звільнення журналіста.
ЄСПЛ 28 серпня, приступив до розгляду скарги Тимошенко, яка звинувачує Україну за чотирма статтями Європейської конвенції прав людини та основних свобод.
У заяві Тимошенко в ЄСПЛ згадуються порушення декількох базових статей Європейської конвенції з прав людини. Зокрема, це стаття 3, яка говорить про тортури щодо неї. Також йдеться про статтю 5 (незаконний арешт) і про статтю 6, яка забезпечує право всіх громадян на справедливий суд.
У заяві також згадується про порушення статті 18 Європейської конвенції, яка говорить, що всі обмеження застосовуються тільки з тими цілями, з якими вони встановлені. Зверненням до цієї статті захист екс-прем'єра намагається довести те, що переслідування Тимошенко в Україні носить виключно політичний характер.
Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 року засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009-му році. !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі