Власенко: досить призначати на посаду судді хлопчиків і дівчаток-випускників

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Реформа правосуддя, фінальною крапкою якої є об'єктивний і незалежний суд, має стати завданням номер один у системі державного управління в Україні.

Про це пише народний депутат, адвокат Сергій Власенко у своєму матеріалі для нового номера "Дзеркала тижня. Україна".

За його словами, до цивілізованого незалежного правосуддя Україні необхідно зробити 5 основних кроків.

По-перше, пише С.Власенко, пора припинити призначати на посаду судді хлопчиків і дівчаток-випускників: справжній суддя повинен мати за своїми плечима мінімум десять років юридичного стажу.

По-друге, в роботу судді повинні бути включені стимули за аналогією з тими, які мають судді у всьому цивілізованому світі - з кожним роком роботи на посаді його заробітна плата і пенсія повинні збільшуватися. Кожен суддя повинен знати, що у випадку, якщо його зловлять на хабарі або іншому правопорушенні, він не тільки несе покарання, втратить кар'єрні досягнення, але і позбудеться шансу на гідну старість.

По-третє, має бути створено фільтр, щоб на посаду судді не могла потрапити людина, що заплямувала себе корупцією, скандалами і непорядними вчинками у своїй попередній професійної діяльності. А призначений суддя для боротьби з корупцією, з точки зору фінансової звітності, повинен бути повністю «прозорим» для суспільства. Для цього необхідно ввести тотальне декларування доходів і витрат суддів та їхніх родичів незалежно від того, проживають вони разом чи ні.

По-четверте, необхідно створити інститут суду присяжних. Суд присяжних мав бути створений вже давно, адже Конституція передбачає наявність в Україні такого суду. Наші реалії вимагають, щоб суспільство не просто здалеку спостерігало за судовим процесом - в роботу судів пора включатися представникам народу. Найбільш логічною виглядає англосаксонська модель, коли колегія присяжних повинна вирішувати головне питання: чи винен обвинувачений у злочині, який йому інкримінують. Присяжні засідателі, які будуть обиратися з числа громадян, які постійно проживають на даній території, а не призначатися президентом та іншими можновладцями, стануть незалежними від команд зверху. При цьому не вважаю суд присяжних панацеєю від усіх бід. Але це, безумовно, крок вперед у порівнянні з тією ситуацією, яка є сьогодні.

Створення суду присяжних допоможе нам у вирішенні ще однієї нагальної проблеми - підвищення рівня правової культури. Ми можемо порівняти, як всього через рік після заснування суду присяжних в Україні зросте рівень правосвідомості, збільшиться кількість звернень громадян до судів для захисту своїх прав та інтересів, зросте розмах правозахисної діяльності.

І п'ятою умовою має стати активне впровадження нових технологій та інновацій. Перехід судової системи на рейки «електронної держави» забезпечить, з одного боку, оперативність у роботі судів, а з іншого - підзвітність їх нашому суспільству, громадяни якої зможуть в режимі онлайн знайомитися з інформацією про справи, стан їх розгляду, фігурах суддів і всієї іншої документацією.

Детальніше читайте в матеріалі С.Власенка "Повернення блудної опозиції" свіжого номера "Дзеркала тижня. Україна"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі